Koruyucu içermeyen antimikrobiyal hammaddelerin kozmetik ürünlere entegre edilmesinin incelenmesi
Investigation of integration of antimicrobial rawmaterials without preservatġvescosmetic products
  1. Tez No: 581139
  2. Yazar: ELİF ECER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNSAL AÇIKEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kozmetik, Kozmetik koruyucular, alternatif antimikrobiyal hammaddeler, stabilite testleri, kozmetik ürünler, koruyucu etkinlik testi, Cosmetics, Cosmetic preservatives, alternative antimicrobial raw materials, stability tests, cosmetic products, protective efficacy testing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Kozmetik ürünlerde her hammadde girdisinin alerjen olmayan ve doğal veya doğala yakın olan hammaddeler olması tercih edilir. Ancak her kozmetik üründe hemen hemen her üründe kullanmak zorunda olduğumuz; koruyucular bulunmaktadır. Kozmetik koruyucu hammaddeler ise irritasyon özelliği olan ürünlerdir ve her geçen gün mevzuatlarla uygulama oranlarına sınırlanmalar getirilmektedir. Hiçbir kozmetik ürün koruyucusuz düşünülemez olduğu için mevcut kullanılan koruyuculara alternatif olabilecek yeni ve antimikrobiyal hammaddeler, yani koruyucu içermeyen daha doğal aktif bileşenler içeren bazı antimikrobiyel hammaddeler (killi maskede, emilsiyon ve sıcak proses olan kremde, estetik ajan ve renklendirici içeren soğuk proses duş jelinde, estetik ajanlar içeren soğuk proses şampuanda, soğuk proses şeffaf ve renkli tonikte, özel aktif ve uv filtresi içeren sıcak proses olan güneş losyonunda) mevcut kozmetik ürünlerde kullanarak, sıcak ve soğuk stabilite koşullarında 6 aylık dönem sonunda fiziksel görünümleri ve antimikrobiyel aktiviteleri izlenmiştir. Deney sonucunda, araştırması yapılan 7 çeşit antimikrobiyal koruma görevi gören hammaddellerden F 'in deneyi gerçekleştirilen tüm ürünlerde stabilite testindeki pH,yoğunluk, görünüm ,koku gibi özellikleri değiştirmediği ve koruyucu etkinlik performansının olumlu olduğu gözlemlenmiştir. A ve C koruyucu etkinlik performansı yüksek olmasına rağmen ;çok fazla hammadde girdisi bulunan soğuk proseslerde pH, yoğunluk ve viskoziteyi olumsuz etkilemiştir. Sıcak proses ürünlerde ise yüksek koruma isteyen killi maskeleri dahil koruduğu yapılan deneylerde tespit edilmiştir.B ve D hammadesi ise koruyucu etkinlik testleri başarılı olmasına rağmen ; sıcak proseslerde emilsiyonu yağ ve su fazlarına ayırmışlardır. G hammaddesi ise en son tercih edilmesi gereken hammaddedir. Çünkü stabilite testinde mevcut formüllerde stabilite testlerinde yeterli performansı gösterememiştir. D ve E hammaddelleri ise kozmetik formüllerde yüksek oranda kil girilen formüllerde ürünü mikrobiyolojik açıdan koruyamamışlardır.
Özet (Çeviri)
In cosmetic products, it is preferred that each raw material input be non-allergenic and natural or near natural. However, we have to use in almost every product preservatives. But cosmetic preservatives which use protective cosmetic product are with irritation properties and restrictions are applied to the application rates with the regulations every passing day. Since no cosmetic product cannot be considered without preservatives, antimicrobial raw materials that may be alternatives to new and existing preservatives, some antimicrobial raw materials containing more natural active ingredients without preservatives (clay mask, emulsion and hot process cream, cold process shower gel containing aesthetic agent and colorant, cold process shampoo containing aesthetic agents, cold process transparent and colored tonic, sun lotion with special active and uv filter ) were observed physical processes and antimicrobial activities at the end of 6months under hot and cold stability conditions.As a result of the experiment, it has been observed that F has not changed the properties of pH, density, appearance, odor in the stability test and that the protective efficacy performance is positive in all products tested for F. Although A and C protective efficacy performance is high, it has a negative effect on pH, density and viscosity in cold processes with too much raw material input. In hot process products, it has been determined that it protects including clay masks that require high protection.Raw material B and D, although protective efficacy tests were successful; They separated the emulsion into oil and water phases in hot processes. Raw material G is the last raw material to be preferred. Because the stability of the existing formulas in the stability tests did not show sufficient performance