Örgütsel erdemliliğin örgütsel özdeşleşmeye etkisinde personel güçlendirmenin aracı rolü
The mediator role of empowerment on the effect of organizational virtuousness on organizational identification organizational
- Tez No: 581170
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel erdemlilik, personel güçlendirme, örgütsel özdeşleşme, Organizational virtuousness, empowerment, organizational identification
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmanın amacı, çeşitli sektörlerde yer alan çeşitli kademelerden çalışanların örgütsel erdemlilik davranışının örgütsel özdeşleşmeye etkisi içerisinde personeli güçlendirmenin aracı rolünü saptamaktır. Veri toplama amaçlı anket çalışmasına başta İstanbul olmak üzere çeşitli illerde ve gıda, tekstil, finans, bilişim, kamu gibi çeşitli sektörlerde çalışan 118 kişinin katılımı söz konusudur. Ankette demografik bölümle birlikte örgütsel erdemlilik, personel güçlendirme ve örgütsel özdeşleşmeyle ilgili ifadelerin bulunduğu kavramsal bölüm yer almaktadır. Demografik bölümde cinsiyet, yaş, eğitim durumu, medenî durum ve kurumda çalışılan süre aralığı sorulmuştur. Yanlış anlaşılmalara ve endişelere sebebiyet vermemek açısından ad-soyad, telefon numarası ve e-mail adresi bilgilerine başvurulmamıştır. Analizlerin sonucunda ise örgütsel erdemliliğin örgütsel özdeşleşmeyi olumlu yönde etkilediği, personel güçlendirmenin bu ilişkide kısmen de olsa aracı rolü oynadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the mediating role of empowerment in the effect of organizational virtuousness behavior on organizational identification in various levels of employees in various sectors. The questionnaire for the purpose of collecting data includes the participation of 118 people working in various cities mainly in Istanbul and various sectors such as food, textile, finance, informatics and public. The survey includes the conceptual section with statements about organizational virtuousness, empowerment and organizational identification along with the demographic section. In the demographic section, gender, age, educational status, civil status and time interval worked in the institution were asked. In order not to cause misunderstandings and concerns, name-surname, telephone number and email address weren't used. As a result of the analyzes, it was determined that organizaitonal virtuousness positively affected organizational identification and empowerment played a mediating role in this relationship.