Tanzimat Dönemi hikayesi'nde kadın
Women in Tanzimat literature era story
  1. Tez No: 581186
  2. Yazar: NURBANU TOMBUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAHRAMAN BOSTANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tanzimat, hikâye, kadın, değişim, Tanzimat, story, woman. change
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada Tanzimat Dönemi'nde yazılmış hikâyelerdeki kadın karakterler tematik bakımdan incelenmiştir. Birinci bölümde Tanzimat öncesi toplumda kadın, ikinci bölümde Tanzimat öncesi edebi eserlerde kadın konuları incelenmiştir. Üçüncü bölümde Tanzimat Edebiyatı eserlerinde kadın temasından genel hatlarıyla bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde hikâye türüyle ilgili kısa bir açıklama yapılmış sonrasında Tanzimat Dönemi hikâyelerindeki kadına bağlı konular sınıflandırılmıştır. Beşinci bölümde kırk üç adet hikâyenin özeti ve teması yer almıştır. Değerlendirmeler olabildiğince kadınla ilgili konuların tamamını içerecek şekilde yapılmaya çalışılmıştır. Tezin yazılış amacı erkek yazarların gözünden dönemin toplumsal değişim süreci içinde kadının konumlandırılması konusundaki yorumları saptamaktır.
Özet (Çeviri)
In this work, women characters, who are in the stories written in the Tanzimat Reform Era, were analyzed in a thematic point of view. İn the fırst part, there are issues about the women in the society which is before the Tanzimat Reform Era, the second part is about the women in the literary Works that is before Tanzimat Reform Ena. İn the third part, it is mentioned about the there of a women in Tanzimat Literature works in general terms. There is a short explanation regard to story types and then the issues about the woman, who are in the stories of the Tanzimat Reform Era. And there are classified in the forth part. In the fifth part, there are themes and summaries of forty-three stories. Evaluations include all the issues related to woman as much as possible. The aim of writing this thesis is to state the comments about women, who are positioned in the social change process, in the eye of a male writer.