Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun şiirlerinde otobiyografik izler
Autobigraphical traces in Bedri Rahmi Eyüboğlu's poetry
- Tez No: 581202
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATEM TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bedri Rahmi Eyüboğlu, Şiir, Otobiyografi, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Poem, Autobiography
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun edebiyata olan ilgisi küçük yaşta başlar. Babasının Batı kaynaklarından yaptığı çeviriler, annesinin yerel söylemleri onun ufkunu genişletir. Kardeşlerinin de eğitimci kimlikleri Bedri Rahmi'ye yol gösteren etkenlerden olmuştur. Sanatçının halka eğiliminde şüphesiz babasının mesleği dolayısıyla Anadolu'yu küçük yaşta görmesi önemli rol oynar. Bedri Rahmi'nin gençliğinin geçtiği Trabzon, anılarında iyi bir şekilde yer almaz. Şairin birçok dersten ve öğretmenden kaçıp sığındığı yer tabiat ve resim olur. Sanatçının resme olan ilgisi onu Güzel Sanatlar Akademisi öğrencisi yapar. Buradaki başarısı onu Fransa'ya sürükler. Bedri Rahmi Eyüboğlu gerçek sanatın tadına bu seyahatinde varır. Yurda dönüşünde çeşitli geziler yapar. Bu geziler şairi oldukça etkiler ki bunun yansımalarını denemelerinde ve resimlerinde görmek mümkündür. Şairin ilk şiir kitabı Yaradana Mektuplar'dır. Bunu daha sonrasında“Karadut, Tuz, Üçü Birden, Dördü Birden, Dol Karabakır Dol, Yaşadım”kitapları takip eder. Hayatıyla, çevresiyle, duygularıyla örülü bir dünyanın kapısını okurlarına açan sanatçının izleri şiirlerinde de açıkça görülür. Bu çalışmada Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun şiirlerindeki otobiyografik izler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Bedri Rahmi Eyüboğlu interest in literature begins at a young age. His father's translations from the western sources and his mother's traditional narratives affect his way of thinking. His brothers' educator identiies alsa become a guiding factor for him. The biggest factors in his caring for the people( Anatolien people) are that his father's job and coming in Anatolia at a young age. Trabzon, where his youth passed, does not take place well in his memories. Nature and painting became the place where the poet ascaped from teachers. His interest in painting makes him a student of the Academy of Fine Arts. And his success makes him go to France. He learns real art in France. When he return to his hometown, he makes a lot of trips. These trips affect him and It is possible to see these affects in his paintings, poems and essays. The first poetry book of Eyüboğlu is“ Yaradana Mektuplar.”Later,“Karadut, Tuz, Üçü Birden, Dördü Birden, Dol Karabakır Dol, Yaşadım”follow the other books. We can see Eyüboğlu's life traces in his poems clearly. Finally, In this study, The autobiogtaphical traces in Eyüboğlu's poems will be examined.