Turgut Özal döneminde liberal ekonomi politikalarının liberal siyasal politikalara yansıması: 1983-1993
The reflection of liberal economic policies to liberalpolitical policies in the period of Turgut Ozal: 1983 – 1993
  1. Tez No: 581207
  2. Yazar: BAHADIR GÖNÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÇAĞATAY ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Economics, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Liberalizm, Neo-Liberalizm, Yeni Sağ, Turgut Özal, Liberal Demokrasi, Demokratikleşme, Liberalism, Neo-Liberalism, New Right, Turgut Ozal, Liberal Democracy, Democratization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
“24 Ocak Kararları”ile liberal ekonomi modeline geçen Türkiye'de, neo-liberal dönüşümün en etkili isimlerinden biri Turgut Özal olmuştur. Bu çalışmanın odak noktası Özal'ın başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı dönemlerini kapsayan 1983-1993 yıllarıdır. Bu araştırma, Türk Siyasi Tarihi yazımında Türkiye'nin demokratikleşme sürecine olan katkısı bakımından farklı görüşler öne sürülen Turgut Özal'ın, ülkenin demokratikleşme sürecine olan katkısını tartışmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, Özal'ın benimsediği siyasi görüşler olarak ifade edilen liberalizm ve Yeni Sağ kavramları tartışılacak ve Özal'ın bu iki görüş arasında hangisine yakın olduğu saptanmaya çalışılacaktır. Turgut Özal'ın siyasi görüşü dikkate alınarak, Özal'ın“Türkiye'nin demokratikleşme süreci nasıl ele alınmalıdır”sorusu temelinde inşa edilen bu çalışma, Özal'ın demokrasi hakkındaki görüşlerini anlamak açısından bir turnusol testi olarak dikkate alınabilecek 1987 Referandumu'nun kampanya sürecinde, Turgut Özal'ın yaklaşımını, belirli bir satış rakamının üzerine olan ana akım gazeteleri dikkate alarak açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
Turgut Özal has widely been regarded one of influential actors in the politics and economic of Turkey in which neo-liberal paradigm was adopted through a set of economic decisions, known as January 24 Decisions and taken in 1980. This study focuses on the period from 1983 to 1993 when Özal served as the Prime Minister (until 1989), and later as President of the Turkey. The main purpose of this study is to analyze the Özal's contribution to democratization process ın Turkey about which there are different views. The concept of liberalism and new right will be discussed with the aim of understanding Özal's economic and political position with respect to these political thoughts. This study particularly analyzes Özal's campaign for the national referendum that was held in 1987 and can be considered as a litmus test for his views on the democratic regime. To do this, certain daily newspapers will be examined.