Ct ve mrı görüntülerinden matlab ortamında vücut uzuvlarının üç boyutlu modellerinin elde edilmesi ve örnek uygulama
Reconstruction three-dimensional models of body limbs from ct and mri images in matlab and sample aplicati̇on
- Tez No: 581229
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN SERDAR ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: MRI, GUI, DICOM, Dijital Görüntü İşleme, STL, MRI, GUI, DICOM, Digital İmage Processing, STL
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İmalat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada, Tıpta Dijital Görüntüleme ve İletişim (Digital Imaging and Communication on Medicine, DICOM) dosyalarını Matlab Grafiksel Kullanıcı Arayüzü (Grapichal User İnterface, GUI) ortamında görüntüleyebilecek ve bununla birlikte dijital görüntü işleme ve 3B rekonstrüksiyon işlemlerinde kullanılabilecek bir arayüz tasarlanmıştır. Tasarlanan bu kullanıcı arayüzünün kodlama işlemleri gerçekleştirilerek DICOM kesitleri yazılıma aktarılmış, axial (üstten görünüş) kesitlerden coronal (önden görünüş) ve sagittal (yandan görünüş) kesitler oluşturulup arayüzde görüntülenmiştir. Sonraki adımda axial kesit görüntüleri, görüntü işleme yöntemleri kullanılarak istenen dokuya ait piksellerin mantıksal (logical) bir görüntü olarak arayüzde görüntülenmesini sağlayacak kodlama işlemleri gerçekleştirilmiştir. İstenen dokuya ait yeni kesitler farklı bir pencerede DICOM dosyalarının içerisindeki bilgilere göre (Slice Location, Slice Thickness, Pixel Spacing) ortogonal eksende yerleştirilerek 3B rekonstrüksiyon işlemlerinin kodlaması yapılmıştır. Sonuç olarak 3B rekonstrüksiyon işleminden elde edilen 3B model, 3B yazıcıda basılabilir bir data uzantısı olan STL (Standart Triangle Language) uzantısında data çıktısı verebilecek şekilde kodlanmıştır. Yazılım Matlab ortamında C dilinde derlenerek bir masaüstü yazılım elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we designed an interface that can display (Digital Imaging and Communication on Medicine, DICOM ) files in a Matlab graphical user Interface (GUI) and can also be used for digital image processing and 3D reconstruction. The coding operations of this user interface were performed and DICOM sections were transferred to the software, axial (top view) sections from the coronal (front view) and sagittal (side view) sections were created and displayed in the interface. In the next step, encoding was performed to allow axial cross-section images to be displayed in the interface as a logical image of the pixels of the desired texture using image processing methods. The new sections of the desired texture were placed on the orthogonal axis according to the information in DICOM files (slice location, slice Thickness, pixel Spacing) in a different window and coded 3D reconstruction operations were performed. As a result, the 3D model obtained from the 3D reconstruction process is coded to output data in the STL (standard Triangle language) extension, which is a printable data extension in the 3D printer. The software is compiled in the C language in the MATLAB and a desktop software is obtained.