Aile içi şiddet mağduru kadınların suçluluk duygusu düzeyleri ve psikolojik dayanıklılıklarının incelenmesi
Examining the level of guilt and psychological resilience of women traumatized by domestic violence
- Tez No: 581294
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNEM GÖNENLİ TOKER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Psikoloji, Psychology
 - Anahtar Kelimeler: Şiddet, Kadına Yönelik Şiddet, Suçluluk, Psikolojik Dayanıklılık, Violence, Violence Against Women, Guilt, Psychological Resilience
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 124
Özet
Araştırmanın amacı aile içi şiddet mağduru kadınların travmaya bağlı suçluluk düzeylerinin psikolojik dayanıklılıkla ilişkisinin incelenmesidir. Aynı zamanda maruz kalınan şiddet türleri, şiddetin tekrarlama sıklığı, şiddet mağdurlarının destek alma durumları ve intihar girişimleri araştırma kapsamında değerlendirilmiştir. Araştırmaya Konak Belediyesi Kadın Danışma Merkezi'ne başvuran 27-71 yaş aralığında bulunan 285 şiddet mağduru kadın katılmıştır.Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, travmaya bağlı suçluluk ölçeği ve psikolojik dayanıklılık ölçeği kullanılmıştır. Değişkenlerin normal dağılıma uyumluluğunun tespit edilmesi amacıyla Shapiro-Wilk testi uygulanmıştır. Normal dağılıma uyan değişkenler ortalama±standart sapma ile verilmiş olup, iki bağımsız grup arasındaki karşılaştırmalarda t-testi, üç ya da daha fazla grup karşılaştırmalarında ise Tek Yönlü Varyans Analizi'nden faydalanılmıştır. Normal dağılıma uymayan değişkenler medyan(minimum/maximum) değerler ile verilmiş olup iki bağımsız grup karşılaştırmarında Mann Whitney U testi, 3 veya daha fazla grup karşılaştırmalarında Kruskal-Wallis testi kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiler Spearman korelasyon katsayısı ile incelenmiştir.Basit Doğrusal Regresyon ve Çoklu Doğrusal Regresyon testlerine yer verilmiştir.İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics 20 paket programında yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate the psychological and psychological resilience of traumatized women. At the same time, the types of violence experienced, the frequency of repetition of violence, the support of victims of violence and suicide attempts were evaluated. A total of 285 female victims of the 27-71 age group participated in the study. In the study, personal information form, trauma-related guilt scale and psychological resilience scale were used as data collection tools. Shapiro-Wilk test was applied to determine the compatibility of the variables to normal distribution. The variables that conform to normal distribution were given with mean ± standard deviation, and t-test was used for comparisons between two independent groups and one-way variance analysis for three or more group comparisons. The variables which did not comply with normal distribution were given with median (minimum / maximum) values. Mann Whitney U test was used for comparison of two independent groups and Kruskal-Wallis test was used for 3 or more group comparisons. The relationships between the variables were examined by Spearman correlation coefficient. Simple Linear Regression and Multiple Linear Regression tests are given. Statistical analysis was performed in IBM SPSS Statistics 20 package program.