D vitamin düzeyinin denge ve düşme riski üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of vitamin D level on balance and falling risk
  1. Tez No: 581302
  2. Yazar: OKAN BALCANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM ALKAN MELİKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: D vitamini, Düşme riski, Denge, Yaşam kalitesi, Bilgisayarlı posturografi, Vitamin D, Falling Risc, Balance, Life quality, Computerized posturography
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu araştırma da D vitamin düzeyinin denge ,düşme riski ve yaşam kalitesi üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Polikliniğine başvuran ve D vitamin eksikliği tespit edilen 18-40 yaş aralığındaki 80 hasta ve aynı yaş aralığında 40 sağlıklı kontrol dahil edildi. Katılımcılar D vitamin düzeyine göre eksiklik,yetersizlik ve normal olarak 3 gruba ayrıldı.Katılımcılar klinik olarak Nottingham Sağlık Profili(NHP),Berg Denge Ölçeği ve Vizüel Ağrı skala'sı ile değerlendildi.Ayrıca katılımcıların kantitatif olark düşme riski bilgisayarlı posturografi cihazı(Tetrax) kullanılarak ölçüldü. Bulgular: Çalışmaya 78 kadın 42 erkek toplam 120 katılımcı dahil edildi.Katılımcıların ortanca yaşları 27,08±6,35 idi. VAS(ağrı skalası),NSP(Yaşam Kalitesi Skalası) ve Berg denge ölçümlerinde gruplar arasında fark tespit edilmedi.Bilgisayarlı postürografi cihazıyla yapılan değerlendirmede de D vitamin düzeyi düşük olanlarda anlamlı şekilde daha fazla düşme riski teyit edildi.(p0.05). Sonuç:Çalışmamızda genç erişkin popülasyonda D vitamini düzeyi ile düşme riski arasında ilişki ve D vitamin düzeylerinin yaşam kalitesine olası etkilerini araştırdık.D vitamini derinliğinden bağımsız olarak,D vitamin seviyesi düşüklüğünün düşme riskini arttırdığı ve yaşam kalitesini azalttığı sonucuna vardık.Ancak D vit. düzeyleri ile VAS ve Berg Denge Ölçeği skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptayamadık.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effects of vitamin D levels on balance, fall risk and quality of life. Materials and Methods: The study included 80 patients aged between 18-40 years who were admitted to Atatürk University Faculty of Medicine Research Hospital Physical Medicine and Rehabilitation Outpatient Clinic and vitamin D deficiency and 40 healthy controls were included in the same age range. Participants were divided into 3 groups according to vitamin D level as insufiency,deficiency and normal. Participants were clinically evaluated with Nottingham Health Profile (NHP), Berg Balance Scale and Visual Pain Scale. In addition, the quantitative decline of the participants was measured using a computerized posturography device (Tetrax). Findings: A total of 120 participants were included in the study. The median age of the participants was 27,08 ± 6,35 VAS (pain scale), NSP (Quality of Life Scale) and Berg balance measurements were not different between groups. In the evaluation with computerized posturography device, significantly higher risk of fall was confirmed in patients with low vitamin D levels (p 0.05). Conclusion: In this study, we investigated the relationship between vitamin D levels and fall risk in young adult population and possible effects of vitamin D levels on quality of life. Regardless of the depth of vitamin D, we concluded that low levels of vitamin D increased the risk of falling and reduced quality of life. However, we could not find a statistically significant relationship between vitamin D levels and VAS and Berg Balance Scale scores.