Bariatrik cerrahi sonrası hastaların yeme davranışları ile depresyon düzeyleri arasındaki ilişki
Relationship between eating behaviors and depression levels of patients after bariatric surgery
- Tez No: 581414
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bariatrik cerrahi, Depresyon, Hemşirelik, Obezite, Yeme davranışı, Bariatric surgery, Depression, Nursing, Obesity, Eating behavior
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bariatrik Cerrahi Sonrası Hastaların Yeme Davranışları İle Depresyon Düzeyleri Arasındaki İlişki Amaç: Bu çalışma bariatrik cerrahi sonrası hastaların yeme davranışları ile depresyon düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı ve ilişkisel nitelikte olan bu araştırma Temmuz 2018-Eylül 2019 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Polikliniği'nde yürütüldü. Araştırmanın evrenini 1000 yetişkin hasta oluşturdu. Araştırmanın örneklemini ise yapılan güç analizi ile belirlenen 278 hasta oluşturdu. Araştırmada hastaların tanıtıcı özelliklerini belirlemek için“Tanıtıcı Özellikler Formu”, yeme davranışlarını belirlemek için“Hollanda Yeme Davranışı Ölçeği”ve depresyon düzeylerini belirlemek için ise“Beck Depresyon Ölçeği”kullanıldı. Veriler ameliyattan en az bir ay sonra yüz yüze görüşme yöntemi ile araştırmacı tarafından toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelik dağılım, aritmetik ortalama ve Pearson korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların yeme davranışlarının yüksek (104.38±10.29), depresyon düzeylerinin düşük (17.87± 7.71) olduğu belirlendi. Hastaların yeme davranışları ile depresyon düzeyleri arasında pozitif yönlü, zayıf düzeyde bir ilişki olduğu ve bu durumun istatistiksel olarak önemli olduğu saptandı (r=.190 p=.002). Sonuç: Bu araştırmanın sonucunda hastaların depresyon düzeyleri arttıkça yeme davranışlarının da arttığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Relationship Between Eating Behaviors and Depression Levels of Patients after Bariatric Surgery Objective: This study aims to determine the relationship between eating behaviors and depression levels of patients after Bariatric surgery. Materials and Methods: This descriptive and correlational research was conducted between July 2018 and September 2019 at the General Surgical Outpatient Clinic of the Fırat University Hospital. The population of the study consisted of 1000 adult patients. The study sample consisted of 278 patients determined by the power analysis. In the study,“Introductory Characteristics Form”was used to determine patients' descriptive characteristics, the“Dutch Eating Behavior Questionnaire”was used to determine eating their behaviors, and the“Beck Depression Inventory”was used to determine their levels of depression. The data were collected by the researcher with the face-to-face interview method at least one month after the surgery. In the evaluation of the data, percentile distribution, arithmetic mean and Pearson correlation analysis was used. Results: Eating behaviors score of the patients included in the study was high (104.38±10.29) and depression level score was low (17.87± 7.71). A positive, weak, but statistically significant relationship was found between eating behaviors and depression levels of patients (r=.190 p=.002). Conclusion: As a result of this study, it was determined that there was an increase in eating behaviors of patients, and their depression levels were found to be low.