Aydın'da Memecik zeytin çeşidinin farklı yüksekliklerde fenolojik pomolojik ve bazı biyokimyasal özelliklerinin belirlenmesi
Determination of phenological pomological and some biochemical characteristics of Memecik olive varieties growing at different altitudes in Aydın
  1. Tez No: 581463
  2. Yazar: BARIŞ ULUBELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GONCA GÜNVER DALKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Zeytin, Memecik, rakım, fenoloji, pomoloji, biyokimyasal özellikler, Olive, Memecik, altitude, phenology, pomology, biochemical properties
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma farklı yüksekliklerin zeytin kalitesine olan etkilerini ortaya koymak amacıyla, 2015 ve 2017 yıllarında Aydın'ın hemen doğusundaki merkeze bağlı Yılmazköy (100 m) ve kuzey komşusu Karaköy (750 m) sınırları içersine kalan iki farklı bahçede yürütülmüştür. Meteorolojik ölçümler 750 m yükseklikteki ortalama sıcaklığın 100 m değerlerinden 2.0-3.9°C daha düşük, nisbi nem değerlerinin ise % 0.1-12.5 oranında daha yüksek olduğunu göstermiştir. Fenolojik ölçümlerde, 100 m rakımda, ilk çiçeklenme tarihleri 17 Nisan-04 Mayıs, tam çiçeklenme 21 Nisan-08 Mayıs ve çiçeklenme sonu 25 Nisan-18 Mayıs olarak belirlenmiştir. 750 m rakımda ilk çiçeklenme 12-22 Mayısta, tam çiçeklenme 15 Mayıs-02 Haziran ve çiçeklenme sonu 27 Mayıs-07 Haziran olarak belirlenmiştir. Pomolojik ölçümlerin ortalamalarına göre; meyve eni, boyu, meyve indeksi, meyve ağırlığı, çekirdek eni, boyu, çekirdek ağırlığı ve nem oranı sonuçlarının, düşük rakımdaki zeytinlerde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Yüksek rakımdaki zeytinlerde ise et oranı ve olgunluk indeksi değerleri daha yüksektir. Toplam sterol miktarının 100 m rakımdaki yağlarda yüksek olduğu tespit edilmiştir. Oleik asit, fenolik bileşikler ve yağ randımanı değerlerinin ise 750 m rakımdaki yağlarda daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effects of different altitudes on olive quality in 2015 and 2017. This study was carried out in two different orchards which are in the boundaries of Yılmazköy (100 m) and its northern neighbour Karaköy (750 m ) in the eastern part of Aydın. Meteorological measurements showed that the average temperature at 750 m altitude was 2.0-3.9°C lower and the relative humidity values were 0.1-12.5% higher than at 100 m altitude. Phenological measurements at an altitude of 100 m have been determined as the followings: The first blooming dates were 17th April - 05th May, full blooming were 21st April - 08th May and the end of blooming were 25th April-18th May. The first blooming at an altitude of 750 m was determined as 12th-22nd May, full blooming as 15th May - the 02nd June and the end of blooming as 27th May - 07th June. Fruit width, height, index, weight, stone width, height, and weight, and moisture content results were found to be higher in olives grown at low altitude. In high altitude olives, flesh ratio and maturity index values are higher. Total sterol content was found to be high in 100 m altitude oils. Oleic acid, phenolic compounds and oil yield values were found higher in 750 m altitude oils.