Yönetici hemşirelerin hemşireleri güçlendirmeye yönelik görüşlerinin incelenmesi
Examination of nurse manager' views regarding nurse empowerment
  1. Tez No: 581581
  2. Yazar: DİLEK ERTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FAHRİYE VATAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetici hemşireler, güçlendirme, yapısal güçlendirme, psikolojik güçlendirme, Nurse manager, empowerment, structural empowerment, psychological empowerment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Amaç: Gücün yönetici hemşirelerce nasıl kullanıldığı ve güçlendirme sürecinde yönetici hemşirelerin algı ve deneyimlerinin nasıl olduğunun ortaya çıkarılması önemlidir. Çalışmanın amacı; yönetici hemşirelerin hemşireleri güçlendirmeye yönelik görüşlerini incelemektir. Yöntem: Nitel araştırma yöntemlerinden yorumlayıcı fenomenoloji araştırması olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Yönetimi'ne bağlı 20 yönetici hemşire oluşturmuştur. Veriler Nisan 2017 tarihinde odak grup görüşmesi yöntemiyle 'Tanıtıcı Bilgi Formu' ve 'Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu' kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesi için yapılan içerik analizinde ve verilerin kavramlaştırılması ve temaların ortaya çıkarılması sağlanmıştır. Tematik kodlama yaparken iç tutarlılık ve dış tutarlılık göz önünde bulundurulmuştur. Araştırmanın yürütüldüğü hastanenin yönetiminden, üniversitenin etik kurulundan ve araştırmaya katılan yönetici hemşirelerden yazılı izin alınmıştır. Bulgular: Yönetici hemşirelerin hemşirelere daha çok mesleki gelişim ve ilerleme fırsatı sunarak yapısak güçlendirmeyi destekledikleri, bununla beraber iş motivasyonunu artırmak için kaynak, bilgi ve destek sağladıkları saptanmıştır. Ayrıca yapısal güçlendirme adına yönetici hemşirelerde yasal güçsüzlük ve örgütsel güçsüzlük algısı ortaya çıkmıştır. Yönetici hemşirelerin psikolojik güçlendirmesine yönelik bulgularda anlamlılık boyutunda mesleki güçsüzlük algısı mesleki güçlendirme algısından daha ön plana çıkmıştır. Ayrıca yönetici hemşirelerin psikolojik güçlendirmenin yeterlilik ve özerklik boyutlarında da çalışan hemşireleri yeterli güçlendirmediği, yetki sınırlamasının olduğu ve yönetime katmada yetersiz oldukları görülmüştür. Yönetici hemşirelerin hasta güvenliği ve performans değerlendirmede çalışanları yeterli güçlendirmediği ortaya çıkmıştır. Sonuç: Yönetici hemşirelerin çalışan hemşireleri psikolojik ve yapısal güçlendirmeye yönelik girişimlerinin olduğu fakat bu girişimlerin güçlendirme adına yetersiz kaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Etkili güçlendirmenin yapılabilmesi için yönetici hemşirelerin de daha bağımsız kararlar alması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: It is significant to reveal how nurse supervisors use their power and what they perceive and experience during the empowerment process. This study aims to examine the nurse manager' views regarding the empowerment of nurses. Method: This study is designed using interpretative phenomenology study method among qualitative research methods. The study sample comprised of 20 nurse managers affiliated to Ege University's Medical Faculty of Hospital Nursing Services Management. The study data were collected using focus group discussion, an introductory information form, and a semistructured information form in April 2017. The data were conceptualized and themes were revealed by content analysis conducted for data evaluation. Internal and external consistencies were taken into consideration during thematic coding. Written permissions were obtained from the administration of the hospital where the study was conducted, the ethical committee of the university, and the nurse managers participating in the study. Findings: Nurse managers supported structural empowerment by offering opportunities for professional development and advancement, and provided resources, information, and support to improve job motivation. Perceptions of legal and organizational weakness were revealed in nurse managers during structural empowerment. The findings regarding nurse managers' psychological empowerment show that vocational weakness perception was at the forefront of vocational empowerment perception in the meaning subscale. Psychological empowerment did not sufficiently strengthen nurses in the competence and self-determination subscales and nurses' authority was limited and was insufficient for participation in management. Nurse managers did not sufficiently empower nurses in the areas of patient safety and performance evaluation. Conclusion: Nurse managers conducted interventions for the psychological and structural empowerment of nurses, but they were insufficient. Nurse managers should take more independent decisions for efficient empowerment.