Pseudomonas putida NRRL B-13 suşu tarafından Toluen'in biyolojik yıkımının belirlenmesi
Determination of Toluen biodegradation by pseudomonas putida NRRL B-13 strain
- Tez No: 581623
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA SARİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Pseodomonas sp, toulen
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
PSEUDOMONAS PUTİDA NRRL B-13 SUŞU TARAFINDAN TOLUEN'İN BİYOLOJİK YIKIMININ BELİRLENMESİ Sümeyya TATLI Yüksek Lisans Tezi Cumhuriyet Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Musa SARI 2019; x + 37 sayfa Çağdaş yaşamın bir sonucu olarak ortaya çıkan kirlilik , günümüzde üzerinde en çok durulan ancak , en az çözüm getirilebilen konulardan biridir . Geçtiğimiz yüzyılın son yarısından itibaren gelişen teknolojiyi arkasına alarak büyüyen sanayi ve endüstriyel atılımlar , daha fazla enerji talebini beraberinde getirince petrol gibi doğal enerji kaynaklarının tüketimi katlanılarak artmıştır. Kirletici özelliklerinden dolayı biyolojik dengeyi önemli ölçüde etkileyen , petrol hidrokarbonlarından çevrenin temizlenmesi , çevre ve uygulamalı mikrobiyoloji açısından oldukça önemlidir. Toluen gibi organik kirleticiler çevrede uzun süre kalarak çevre güvenliğini ve çevre sağlığını tehdit ediyor. Toluen ham petrolden benzin ve diğer yakıtların ayrıştırılması sırasında ortaya çıkar. Su ve karasal ekosistemlerde risk oluşturan organik kirleticilerin mikroorganizmalar yoluyla biyodegredasyon ve biyoremediasyon çalışmaları , son yıllarda önem kazanmış bir işlemdir. Pseudomonas bakteri türlerinin toluen ve ksilen gibi toksik hidrokarbon gruplarına karşı toleransa sahip olduğu görülmüştür . Bu çalışma , önemli çevre kirleticisi olarak bilinen , aromatik hidrokarbonlardan biri olan toluenin , Pseudomonas putida NRRL B-13 suşu tarafından biyolojik yıkımının belirlenmesi amacıyla planlanmıştır. Bu çalışma kapsamında , Pseuodomonas putida NRRL B-13 suşu önce glukoz içerikli sıvı besiyerinde üretildi ve spektrofotometrede ölçümler yapılarak büyüme eğrisi oluşturuldu. Üretilen bakteriler toluen içerikli besiyerine ekildi ve zamana bağlı toluen miktarında azalma ve buna bağlı olarak bakteri miktarında ki artış ölçüldü. Daha sonra bakterilerin optimum sıcaklık değeri azaltılarak üremelerinin değişmediği ölçüldü. Daha sonra MgCI2 içeren ve MgCI2 içermeyen sıvı besiyerine bakteri ekimi yapılarak, MgCI2 içeren besiyerinde toluenin parçalanma hızının artması sonucu Magnezyumun tepkime de kofaktör olarak görev alarak yıkımı arttırtığı görüldü. CaCI2 içeren ve CaCI2 içermeyen sıvı besiyerlerinde Pseudomonas putida'nın toluenin biyolojik parçalamasına etki etmediği belirlenmiş oldu. Anahtar Kelimeler : Pseudomonas sp.,toluen.
Özet (Çeviri)
DETERMİNATİON OF TOLUEN BİODEGRADATİON BY PSEUDOMONAS PUTİDA NRRL B-13 STRAİN Sümeyya TATLI Master of Science Thesis Cumhuriyet University Graduate School of Natural Sciences Department of Biology Supervisor: Doc. Dr. Musa SARİ 2019,x+37 pages Pollution, which occurs as a result of contemporary life, is one of the most focused but least solvable issues today. Since the last half of the century, the growing industry and industrial breakthroughs behind the developing technology have increased using the consumption of natural energy sources such as petroleum as they bring with them more energy demand. Cleaning the environment from petroleum hydrocarbons, which significantly affects the biological balance due to its pollutant properties, is very important in terms of environment and applied microbiology. Organic pollutants such as toluene remain in the environment for a long time, threatening environmental safety and environmental health. Toluene occurs during the decomposition of gasoline and from other fuels oil. Biodegradation and bioremediation studies of organic pollutants that pose risks in aquatic and terrestrial ecosystems through microorganisms have gained importance in recent years. Pseudomonas bacterial species have been found to have a tolerance to toxic hydrocarbon groups such as toluene and xylene. This study was planned to determine the degradation of toluene, one of the aromatic hydrocarbons known as an important environmental pollutant, by the Pseudomonas putida NRRLl B-13 strain. Within the scope of this study, Pseudomonas putida NRRL B-13 strain was first produced in liquid media with glucose content and growth curve was created by measuring spectrophotometrically. The bacteria produced were cultured in toluene-containing media and the decrease in the amount of toluene due to time and the increase in the amount of bacteria were measured. Then it was seen that the bacteria did not change their reproduction by decreasing the optimum temperature value. By then the cultivation of bacteria liquid medium with and without magnesium chloride were performed. It was seen that toluen degradation rate was increased in magnesium chloride containing medium. Magnesium acts as a cofactor in the reaction that increasing the degradation of toluen. It was determined that calcium chloride did not affect the biological breakdown of toluene in liquid media.