Eko-feminist eleştiri bağlamında Charles Frazier'in Cold Mountaın ve Thirteen Moons adlı eserlerinde kadın ve doğa olgusu
In the context of eco-feminist criticism woman and nature fact in the works of Charles Frazier's Cold Mountain and Thirteen Moons
- Tez No: 581666
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEMET METİN BARLIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eko-feminizm, ataerkil sistem, kadın, tahakküm, doğa, Eco-feminism, patriarchy, woman, domination, nature
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Doğa ve kadının tahakküm altında tutulduğu gerçeğiyle birlikte yaşadığımız dünyada geçmişten günümüze kadar devam eden süreçte eko-feminizm kavramının önemi de gittikçe artmaktadır. Eko-feminizm 1970'li yıllarda kadın sömürüsüne karşı çıkan ve erkek egemen toplum tarafından ezilen kadınları sahiplenen kadın toplulukları tarafından dile getirilen bir kavramdır. Eko-feminizm, özünde ırkçı, cinsiyetçi, sosyal sınıf ayrımına ve kapitalist erkek egemen politikalara karşı bir direnç geliştirmektedir. Eko-feministlere göre doğanın insan tarafından tahrip edilmesi ya da kapitalist çıkarlar uğruna yok edilmesi ile kadınların siyasal kuramlar veya sosyal baskılar ile yaşadığı erkek egemen zulmü arasında bir ilişki bulunmaktadır. Bu sebeple eko-feminizm kadın ve doğanın üzerinde hâkimiyet kuran ataerkil düzenin kurum veya kurallarını eleştirmeyi, bu düzenin yanlışlarını açığa çıkarmayı amaç edinmiştir. Bu açıdan bu çalışmanın temel amaç ve hedeflerinden biri, Charles Frazier'in tarihi olaylar ve aşk ilişkileri ile harmanlanmış olan Cold Mountain (Soğuk Dağ) ve Thirteen Moons (On Üç Ay) eserlerindeki“kadın”ve“doğa”kavramlarının eko-feminist eleştiri perspektifiyle analiz ve incelemesini yapmak, tespit edilen kavramları eko-feminizm ile yorumlamaktır. Bir diğer amaç ise romanlarda yer alan kadın karakterlerin erkek egemen sistem ve doğa ile nasıl bir ilişki içerisinde olduğunu romandaki tarihsel yer, zaman ve olaylar göz önüne alınarak bir analizini yapmak ve eko-feminizm kavramı ile yorumlamaktır. Çalışmanın ilk bölümünde eko-feminizm ve eleştiri hakkında bilgiler sunulmuş, bu eleştirilerin değişik yönleri vurgulanmıştır. Diğer bölümlerde ise romanlarda yer alan olaylar ve karakterler eko-feminist eleştiri perspektifi ile incelenmiş ve analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In a world we live in with the reality that nature and woman are under domination, the significance“eco-feminism”concept increases progressively from past to present, too. Eco-feminism is a term which is uttered by woman communities which protesting against female exploitation and appropriate women oppressed by male-dominant society in 1970s. Eco-feminism, fundamentally develops a resistance against racist, sexist, social class discrimination and capitalist male-dominant policies. To eco-feminists, there is a relationship between devastation or destruction of nature by human for the sake of capitalist profits and patriarchal cruelty with political theories or social pressures women suffer from. For this reason, ecofeminism aims of criticizing the institution and rules of patriarchy and revealing the mistakes of patriarchy. In this sense, main purpose and aim of this study is to analyze and examine the“woman”and“nature”terms in terms of Eco-feminist criticism perspective in Cold Mountain and Thirteen Moons by Charles Frazier which are blend with historical events and love affairs and to interpret the determined concepts identified by eco-feminism. Another aim is to analyze female characters in these novels how they are in relationship with male dominated system and nature regarding setting, time, and events in novels and to interpret them with the term eco-feminism. In the first part of the study information about eco-feminism and criticism is presented and different aspects of this criticism are emphasized. In the other chapters, events and characters in the novels are examined and analyzed in terms of eco-feminist perspective.