What it means to work and go to school for working children: Motivations, resources and challenges of working children
Çalışan çocuklar için çalışmak ve okula gitmek ne anlama geliyor: Çalışan çocukların motivasyonları, kaynakları ve zorlukları
- Tez No: 581731
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUDUM SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Sosyoloji, Education and Training, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk işçiliği, Türkiye'de çocuk işçiliği, çalışan çocuklar, çalışmanın değeri, eğitimin değeri, Child labor, child labor in Turkey, working children, value of working, value of schooling
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışma 12 ile 14 yaş arasındaki çocuklar için eş zamanlı olarak çalışmanın ve okula gitmenin öznel anlamını araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma ve aynı zamanda okuma deneyimleri hem çocukların hem de annelerinin bakış açılarıyla incelenmiştir. Her çalışan çocuğun özgün olaylar deneyimlediği ve deneyimlerini nasıl yorumlayıp değerlendirdiğinin çalışan çocukların göğüs gerdikleri durumları anlamak için önemli olduğu varsayılmaktadır. Bu bağlamda, sekiz çalışan çocuk ve annesiyle yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen niteliksel verinin Yorumlayıcı Fenomenolojik Analizi sonucunda, çocuk katılımcılar için altı ana tema elde edilmiştir: (1) çalışma kararı, (2) çalışmanın değeri, (3) çalışmak kolay çalışmak zor, (4) okul eğlenceli ama kolay değil, (5) çalışmanın ve aynı zamanda okumanın normalleştirilmesi, (6) destek mekanizmaları. Ayrıca, anne katılımcılar için de altı ana tema elde edilmiştir: (1) çocuğun çalışmasına hakkındaki düşünce ve duyguların ikircikliği, (2) çalışmanın değeri, (3) çocuğun meselelerini bilmemek, (4) dış dünyaya güvensizlik, (5) ben sahip olamadım, ama çocuğum olmalı, (6) destek mekanizmaları. Sonuçlar çalışmanın varsayımları ve ilgili yazın ile uyumlu olmakla birlikte, elde edilen sonuçlar Türkiye'deki çocuk işçiliği sorunun sosyo-kültürel, ekonomik ve ailesel yapılarla bütünleşik, özgün özelliklerin olduğunu göstermiştir. Çalışmanın sonuçları riskli çevrelerde yaşayan çocuklar için çalışmanın koruyucu değerinin daha kapsamlı olarak araştırmasını önermektedir. Ayrıca göç olgusu ve göç ve çocuk işçiliği arasındaki ilişkinin de gelecek çalışmalarda kapsamlı olarak analiz edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the subjective meaning of simultaneously working and attending school for children between the ages of 12 to 14. Experiences of working and studying at the same time are examined from both children's and their mothers' perspective. It is assumed that each child who is working experiences unique events and, how the child interprets and evaluates his/her experiences is important to understand the conditions working children endure. In this context, semi-structured, in-depth interviews were conducted with eight working children and their mothers. The results of the Interpretive Phenomenological Analysis revealed six superordinate themes for the child participants: (1) decision of working (2) value of working, (3) working is easy working is hard, (4) school is fun but not easy, (5) normalizing working and studying at the same time, and (6) support mechanisms. The results also revealed six superordinate themes for the mother participants: (1) ambivalence of thoughts and feelings about the child's working, (2) value of working, (3) not knowing child's issues, (4) lack of confidence for the outer world, (5) I didn't have it, but my child should, (6) support mechanisms. The results were found to be compatible with the assumptions of the study and related literature; however, the results also showed that child labor problem in Turkey has unique characterictics embedded in its socio-cultural, economic and familial structures. The results of this study suggest a more thorough analysis of protective value of working for children living in risky neighborhoods. Moreover, analysis of the phenomenon of migration and relationship between migration and child labor is recommended for further studies.