Radyoaktif iyot tedavisi tiroid boyutu ve trakeal çapı etkiler mi?
Does radioactive iodine therapy affect thyroid size and tracheal diameter
  1. Tez No: 581778
  2. Yazar: KADRİYE YAZICI DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜLKÜF KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: radyoaktif iyot, hipertiroidi, trakeal çap, tiroid boyutu, cavalieri metodu, radioactive iodine, hyperthyroidism, tracheal diameter, thyroid size, cavalieri method
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Radyoaktif İyot Tedavisi Tiroid Boyutu ve Trakeal Çapı Etkiler mi? Giriş ve Amaç: Hipertiroidi, dokuların aşırı derecede artmış miktarda tiroid hormonlarına maruz kaldığı patolojik bir durumdur. Hipertiroidide üç tedavi yöntemi kullanılmaktadır: antitiroid ajanlar, cerrahi ve radyoaktif iyot (RAİ) tedavisi. Genelde çok büyük ve trakeal basısı olan tiroidlerde cerrahi tedavi önerilmektedir. Biz bu çalışmada RAI nin tiroid boyutu ve trakeal çapı etkileyip etkilemediğini ortaya koymayı amaçladık. Materyal ve Metod: Bu çalışmaya Mart 2018 – Şubat 2019 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalında hipertiroidi nedeniyle 20 mci radyoaktif iyot tedavisi alan 30 hasta dahil edildi. Hastalara tedavi öncesi ve tedaviden 6 ay sonra boyun MRG çekildi. Cavalieri metodu ile MRG kesitlerinden tiroid ve trakeal hacimler ölçülerek tedavi öncesi ve sonrası karşılaştırma yapıldı. Değerlerin karşılaştırılması bağımlı örneklem T testiyle yapıldı. Bulgular: 30 hastanın RAI sonrası tiroid hacminin ortalama %36.06 azaldığını saptadık. RAI tedavisi sonrası tiroid hacim azalması istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p0.0001). Trakea hacminin tedavi sonrasında ortalama %12.76 arttığını saptadık. RAI tedavisi sonrası trakea hacim artışı istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p0.05). Sonuç: RAI tedavisi tiroid boyutunu küçültürken, trakeal çaplar tedavi sonrası artmaktadır. Trakeal basısı olan büyük tiroidlerin cerrahiye yönlendirilmesini öneren görüşlere karşı bizim çalışmamızda objektif bir metod olan Cavalieri metodu ile trakeal basının ortadan kalktığı ve trakeanın genişlediği bulundu. Erken dönemde de hiçbir hastamız solunum sıkıntısı yaşamadı. Cerrahi komplikasyonlar ve riskler göz önüne alındığında büyük tiroidler cerrahi yerine RAI tedavisine yönlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Does Radioactive Iodine Therapy Affect Thyroid Size and Tracheal Diameter? İntroduction and Purpose: Hyperthyroidism is a pathological condition in which tissues are exposed to excessively increased amounts of thyroid hormones. Three methods of treatment are used in hyperthyroidism: antithyroid agents, surgery and radioactive iodine (RAI) therapy. In general, surgical treatment is recommended for very large thyroids with tracheal compression. In this study, we aimed to determine whether RAI affects thyroid size and tracheal diameter. Materials and Methods: Thirty patients receiving 20 mci radioactive iodine for hyperthyroidism at Atatürk University Medical Faculty Department of Nuclear Medicine between March 2018 and February 2019 were included in this study. Neck MRI was performed before and 6 months after treatment. Thyroid and tracheal volumes of MRI were measured by Cavalieri method before and after treatment. The comparison of the values was made by dependent sample T test. Results: We found that 30 patients' thyroid volume decreased 36.06% after RAI. Thyroid volume reduction after RAI was found to be statistically significant (p0.0001). We found that the trachea volume increased by 12.76% after RAI. Tracheal volume increase after RAI was found to be statistically significant (p0.05). Conclusion: While RAI treatment reduces thyroid size, tracheal diameters increase after treatment. In our study, we used the Cavalieri method, which is an objective method and we found that the tracheal pressure disappeared and the trachea expanded. None of our patients experienced respiratory distress in the early period. Considering surgical complications and risks, large thyroids can be directed to RAI treatment instead of surgery.