Ortaokul öğretmenlerinin duygusal emek davranışları ile tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi (Erzurum ili örneği)
The investigation of the relations between emotional labor behaviors and organizational burnout levels of secondary school teachers
- Tez No: 581833
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DURDAĞI AKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Emek, tükenmişlik, ortaokul öğretmenleri, Emotional labor, burnout, secondary school teachers
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğretmenlerinin duygusal emek davranışları ile tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırmada ilişkisel tarama modeli uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini Erzurum ilinde görev yapan ortaokul öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 2017-2018 öğretim yılında merkez Aziziye, Palandöken ve Yakutiye ilçelerindeki ortaokullarda görev yapan 382 öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın veri toplama aracı olarak;“Kişisel Bilgi Formu”,“Duygusal Emek Ölçeği”ve“Maslach Tükenmişlik Envanteri”kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında çözümlenmiştir. Bulgular: Araştırmadan elde edilen bulgulara göre ortaokul öğretmenlerinin duygusal emek davranışlarından en fazla samimi davranış daha sonra sırasıyla derinden ve yüzeysel davranış gösterdikleri sonucuna ulaşılmıştır. Tükenmişlik düzeylerinden ise en fazla kişisel başarı, daha sonra sırasıyla duygusal tükenme ve duyarsızlaşma yaşadıklarını tespit edilmiştir. Öğretmenlerin duygusal emek davranışlarından yüzeysel rol yapma ile duygusal tükenme ve duyarsızlaşma arasında pozitif, derinden rol yapma ile kişisel başarı arasında pozitif ve duyarsızlaşma arasında negatif, samimi davranış ile duygusal tükenme ve duyarsızlaşma arasında negatif ve kişisel başarı boyutu arasında pozitif bir ilişki olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Ayrıca duygusal emek alt boyutlarının tükenmişlik alt boyutlarını yordadığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Sonuç: Çalışmanın sonucuna göre duygusal emek alt boyutlarının ortaokul öğretmenlerinin tükenmişlik düzeylerini etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research to investigate of the relationship between secondary school teachers' emotional labor and burnout levels. Method: In this study, the relational (correlational) model has been used for this purpose. Teachers who are working at secondary schools in Erzurum are the population of the study. The sample of the study consisted of 382 teachers who are working at the secondary schools in Aziziye, Palandöken and Yakutiye districts of Erzurum city centre during 2017-2018 educational year. The data collection instrument of the study includes;“Personal information form”,“Emotional Labor Scale”and“Maslach Burnout Inventory”. The SPSS (Statistical Package for Social Sciences) was used to analyze the data gathered. Findings: According to the findings of the study, emotional labor was at the highest level on genuine emotion and followed by deep and surface acting. It was determined that, burnout levels was at the highest level on personal accomplisment and followed by emotional exhaustion and depersonalization. There was a significant positive correlation between surface acting and emotional exhaustion and depersonalization, negative relationship between deep acting and depersonalization, positive relationship between deep acting and personal accomplisment, negative relationship between genuine emotion and emotional exhaustion and depersonalization, and also positive relationship between genuine emotion and personal accomplisment. In addition, it was found that teachers' burnout dimensions could be predicted by emotional labor dimensions. Results: According to the findings of the study, it was found that emotional labor dimensions affected secondary school teachers' burnout levels.