Spor medyasının kitleleri etkileme gücünün incelenmesi: Canlı maç anlatıcıları örneği
Investigating the power of sports media to influence the masses: The case of live match narrators
  1. Tez No: 581963
  2. Yazar: MELİH GÜMÜŞBIÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY BİÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, İletişim, Kitle İletişim, Spor Medyası, Canlı Maç Anlatıcıları, Media, Communication, Mass Communication, Sport Media, Live Match Narrator
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Çalışma, medyanın kitleleri etkileme rolü ve bu hususta sahip olduğu güçten hareketle spor medyasında işitsel ve görsel bir aracı rolü üstlenen canlı maç anlatıcılarının kitleleri etkileme gücünü incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada“Nitel Araştırma Yöntem”leri kullanılmış olup, bu yöntemlerden ilk olarak“Yarı Yapılandırılmış Derinlemesine Görüşme”tekniği ile ses kayıt cihazı aracılığıyla veri toplanmıştır. Verilerin toplanmasının ardından ses kayıtlarının çözümü yapılarak, görüşmeler yazılı metinler haline getirilmiştir. Sonrasında içerik olarak görüşme metinlerinin incelenmesi ile de içerik analizi yapılarak çalışma tamamlanmıştır. Bulgular ve Sonuçlar: Görüşmeler sırasında sorulan sorulara verilen cevaplarda sıklıkla tekrarlanan bazı anahtar kelimeler olmuştur. Bunlar: Tarafsızlık, coşku, heyecan, kendinden geçmek, maçın içine girmek, aidiyet, başarı ve etkileyici ses gibi kelimelerdir. Bu anahtar kelimelerin de yardımıyla ulaşılan / oluşturulan temaların çözümlenmesi ile birlikte“Medya ve kitleler arasındaki ilişki”bağlamında spor ile kitleler arasında iletişim kuran bir aracı grup olarak canlı maç anlatıcıları toplumu / kitleleri nasıl etkilemektedir? Sorusuna yanıt aranmış ve mutlak geçerli bir etkinin olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the study is to examine the role of the media in influencing the masses and the power of live match narrators who play an audio and visual mediator role in sports media based on the power they have in this regard. Instruments and Methodology: In this study, Araştırma Qualitative Research Methods ada will be used and firstly, ile Semi-Structured In-depth Interview "technique will be used to collect data. Voice recorder will be used for all calls. After the data is collected, the voice recordings will be decoded and written into written texts. Afterwards, the content of the interview was analyzed and the content analysis was completed. Findings and Results: The answers to the questions asked during the interviews were frequently repeated keywords. These are: Neutrality, enthusiasm, excitement, ecstasy, getting into the match, belonging, success and impressive voice. How do live match narrators, as a mediating group that communicates between sports and masses in the context of ilişki the relationship between the media and the masses ile with the analysis of the themes that are reached / created with the help of these keywords, affect the society / masses? and it was concluded that there is an absolute valid effect.