Development of a new short-term concrete prism test method (SCPT) to improve predictability for potential alkali reactivity of aggregates
Agregaların potansiyel alkali reaktivitesinin öngörülebilirliğini artırmak için yeni bir kısa dönem beton prizma test yönteminin (SCPT) geliştirilmesi
- Tez No: 581996
- Danışmanlar: PROF. DR. LUTFULLAH TURANLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alkali-agrega Reaksiyon, Kısa Dönem Beton Prizma Testi, Klorür Esaslı Buz Çözücüler, Korelasyon, Alkali-aggregate Reaction, Short-term Concrete Prism Test, Chloride Based De-icers, Correlation
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 259
Özet
Alkali-agrega reaksiyonu (AAR) reaktif agrega, fazla miktarda alkalilerin ve nemin olması durumunda, betonda oluşan kimyasal bir bozulma sürecidir. AAR'nin karmaşık ve yavaş ilerleme özelliğinden dolayı, reaktivitenin analizi çok zor olabilir. Beton karışımı oluşturulmadan, agrega yapısının detaylı olarak incelenmesi öncelikle gereklidir. Bu yüzden, hızlı, basit ve güvenilir testler yapılmalıdır. Çalışmanın ilk aşamasında, agregaların alkali-reaktivitesini güvenilir, hızlandırılmış bir biçimde tespit etmek için yeni bir deney metodu tasarlamak için, 28 gün süren yedi ön çalışma amaçlı test metodu, 8 agrega üzerinde denenmiştir. RILEM Hızlandırılmış Harç Çubuğu (14 gün) ve Beton Prizma Test (20 hafta) metotları ile yeni metot sonuçlarının korelasyon derecesini tespit etmek için agrega numuneleri üzerinde uygulanmıştır. Tasarlanmış yeni metotların ortak specifikasyonları, 500 mm x 50 mm x 200 mm boyutlarında beton prizmaların, en büyük tane boyu 16 mm agrega kullanımı, 60 oC koşullandırılma sıcaklığı ve farklı içerikleri olan solüsyonlardır. Değişen ölçülerde klorür esaslı buz çözücüleri, sodyum hidroksitle birlikte kullanarak solüsyonlar hazırlanmıştır. Ön çalışma tamamladıktan sonra, korelasyonu iyileştirmek için, önceki yedi metoda ek olarak iki yeni metot, ön çalışma metotları revize edilerek 24 yeni agrega tipi üzerinde denenmiştir. 32 tip agrega üzerinde yapılan deneylerin sonuçları, gerek sonuçların beton prizma deneyiyle uyumundan gerek agregaların saha performanslarıyla göreceli uyumundan dolayı yeni bir kısa dönem beton prizma test yönteminin uygulanabilirliği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Alkali-aggregate reaction (AAR) is a chemical deterioration process which happens in concrete due to the presence of reactive aggregate, sufficient alkalis and moisture. The analysis for the reactivity may be very difficult because AAR has sophisticated and slow progression behaviour. Analysing the aggregates' structure in detail is primarily necessary before preparation of concrete mixture. Therefore, fast, simple, and reliable tests should be carried out. In the first step of the study, seven pilot new test methods taking 28 days were performed on 8 types of aggregates to develop a new method, which would a reliable accelerated performance for predicting potential alkali reactivity of aggregates. RILEM Accelerated Mortar-Bar Test (14 days) and Concrete Prism Test (20 weeks) were applied on these aggregates to analyse the degree of correlation between the developed new methods. Common specifications of these methods are usage of 50 mm x 50 mm x 200 mm concrete prisms, 16 mm maximum aggregate size, storage temperature at 60 oC and soak solution with different ingredients. These solutions were prepared by using variable chloride based de-icers with sodium hydroxide. After completion of the preliminary study, two new methods in addition to seven methods were performed on new 24 types of aggregates by modifying preliminary best methods to improve correlation. Data obtained from totally 32 types of aggregate shows that a new method entitled as short-term concrete prism (SCPT) test can be applicable due to good correlation with Concrete Prism Test Method and relative compliance with field performances of test aggregates.