Nurettin Özdemir'in hayatı, sanatı ve eserleri
Nurettin Ozdemir's life, art and works
- Tez No: 582007
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN SAFİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nurettin Özdemir, Türk edebiyatı, Şiir incelemesi, Türk şiiri, Kişisel arşiv, Nurettin Ozdemir, Turkish literature, Poem examination, Turkish poetry, personal archive
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 276
Özet
Bu çalışmada şair Nurettin Özdemir'in hayatı ve edebî yaşantısı şairin kişisel arşivi ve çeşitli kaynaklar taranarak ortaya konmuş, ardından şiirleri içerik, şekil, dil ve üslup bakımından incelenerek Nurettin Özdemir'in şiir anlayışı ve kişisel hayatının sanatına yansıdığı noktalar belirlenmiştir. Nurettin Özdemir'in şiirine konu olan temalar tespit edildikten sonra, bu temaların şiirlerindeki işleniş biçimleri üzerinde durulmuştur. Çalışmanın sonraki bölümünde Nurettin Özdemir'in kitapları incelenmiş, eserlerinin yayımlandığı dergiler taranıp şairin bu dergilerdeki şiir ve yazıları listelenmiştir. Kurgusal şiirlerden çok yaşadıklarını yazan Nurettin Özdemir'in şiirleri, özellikle hayatı, kişiliği ve yaşadığı olayların ışığında incelenmiştir. Bu çalışmanın son bölümünde ise Özdemir'in sanatının genel özellikleri ortaya konmuş ve şairin Türk edebiyatı tarihindeki yeri ve önemi belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the life and literary life of poet Nurettin Ozdemir has been presented by scanning the poet's personal archive and various sources. After determining the themes that are the subjects of Nurettin Ozdemir's poetry, the ways of processing these themes in their poems have been emphasized. In the next section of the study, Nurettin Ozdemir's books have been examined and the journals in which his works were published have been searched; and his poems and writings have been listed. The poems of Nurettin Ozdemir, who writes about what he has lived more than fictional poems, have been examined especially in the light of his life, personality and events that were experienced by him. In the last part of this study, the general characteristics of Ozdemir's art have been specified and the place and importance of the poet in the history of Turkish literature has been tried to be determined.