Sınıf yönetimi alanında yapılan lisansüstü tezlerin yönetici ve öğretmen görüşlerine dayalı olarak incelenmesi
Examining the master' s thesis based on the manager' s and teacher' s opinions about classroom management
- Tez No: 582171
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ FARUK YAYLACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmenlik Mesleği, Yönetim, Eğitim Yönetimi, Sınıf, Sınıf Yönetim, Profession of teaching, Management, Education Management, Classroom, Classroom Management
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu araştırma, sınıf yönetimi ile ilgili yapılan lisansüstü tezleri yönetici ve öğretmen görüşlerine dayalı olarak inceleyen bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubunu, YÖK'ün Ulusal Tez Merkezi veri tabanından Ağustos 2018 itibariyle 220 tez ve yarı yapılandırılmış görüşme formunun uygulandığı Rize Merkez ilçesinde görev yapan 30 kişilik yönetici ve öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmadan elde edilen nitel veriler doküman analizi ve içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda; sınıf yönetimi alanında yapılan tezlerin en çok yüksek lisans düzeyinde yapıldığı, kadın araştırmacıların daha fazla sayıda olduğu, 168'inin erişime açık olduğu, en fazla eğitim öğretim alanında çalışıldığı, çalışmalarda en fazla nicel yöntemin kullanıldığı, en fazla temel eğitim kademesinde örneklem seçimi yapıldığı, çalışmaların Sosyal Bilim Enstitü'lerinde en çok yapıldığı ve en fazla tezin Yedi Tepe Üniversitesi'nde üretildiği sonucuna ulaşılmıştır. Tezlerin en çok sınıf yönetimi uygulamaları boyutunda yapıldığı en az ise sınıfın fiziksel ortam düzeni, zaman yönetimi ve sınıf yönetimi eğitimi boyutlarında yapıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Bulgulara göre, katılımcıların çoğu tezlerde geliştirilen önerilere benzer görüşler dile getirirken bazı önerilere de katılmadıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is a study examining the master's thesis based on the manager's and teacher's opınıons about classroom management. The study group is composed of 30 managers and teachers working in Rize's central townships where 220 thesis and structured meeting forms since. August 2018 got from Council of Higher Education database. Qualitative data got from the research are put through by documentary analysis and content analysis. The result of this research is that, the thesis studied on classroom management are studied on master's degrees most, the numbers of woman researchers can be accessable, the studies on education and training are studied mostly, the quantitative methods are used most on studies, choosing samples from basic study degrees most, the studies are done in social science ınstitutions most and the most thesis are produced at Yedi Tepe Universty. When it comes to the conclusion that the thesis are studied mostly on the practising classroom management and the thesis are studied least on the order of physical environment, time management and classroom management. It is concluded that same of the managers and teachers have the same ideas with the ideas suggested in thesis but same of them don't aggree with other managers and teachers.