Suriye Ahvâl-i Şahsiyye Kanunu bağlamında evlenmenin mezheplerarası mukayesesi
Interdenominatlonal comparison of marriage in the context of Syria Personal Status Law
  1. Tez No: 582181
  2. Yazar: MUHAMMED MİHDİ AKSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ehliyet, Evlenme, Kanun, Mehir, Nafaka, Nişanlanma, Rükün, Şart, Velâyet, License, Marriage, Law, City, Alimony, Affiance, Rukun, Condition
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
İslâm hukukunda evlenmeye ve dolayısıyla âile hayatına çok büyük bir önem verilmiştir. Zira evlenmenin ferdî ve ictimâî; dünyevî ve uhrevî birçok maslahatı vardır. Bunların en önemlisi de bazı fıtrî arzuların meşru çerçevede karşılanmasının yanı sıra insan neslinin âhenkli bir şekilde kıyamete kadar devamıdır. Bununla birlikte evlilik hayatının sevgi, şefkat ve saygı bağları ile kurulup yürütülmesi hedeflenmiş; bunun için bir takım hukuki kurallar koyulmuştur. Öncelikle evlilik hayatının temeli olan evlenme akdi, sözü edilen bazı kurallara göre yapılır ve âile hayatı da ahlâkî kuralların yanında bazı hukukî kurallara göre şekillenir. Bu kuralların bir kısmı Kur'ân ve Sünnette açıkça yer almış, bir kısmı da bu iki kaynağa dayanan fikhî bilginin yer aldığı literatürde genişçe anlatılmıştır. Ayrıca bu bilgilerin kânun maddeleriyle ifade edildiği kânunlaştırma çalışmaları da vardır. Bunlardan birisi de Suriye Ahvâl-i Şahsiyye Kanunu'dur. Bu kanunda evlenmenin mahiyeti, nişanlanma, evlenme akdinin rükün ve şartları, evlenme ehliyeti, evlenmede velâyet, evlenmede vekâlet, evlenilmesi haram olan kadınlar, evlenme akdinin idari işlemleri, evlenme çeşitleri ve hükümleri, evlenme akdinin sonuçları gibi konular maddeleştirilmiştir. Bu çalışmada da ilgili maddeler çerçevesinde İslâm hukukunda evlenme konusu mezheplerin görüşleri ile karşılaştırılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In Islamic law, marriage and family life were given great importance. Personal and social marriage is because; there are many worldly and otherworldly interests. The most important of these maslahs is the continuation of the human generation in a harmonious way until the end of the apocalypse, as well as the legitimate fulfillment of some fitri desires. However, it is aimed to establish and carry out the marriage life through love, compassion and respect bonds; some legal rules for this have been put. First of all, the marriage contract, the foundation of the marriage life, is made according to some of the rules mentioned and family life is shaped according to some of the legal rules besides moral rules. Some of these rules were clearly stated in the Qur'an and Sunnah, and some of them were explained extensively in the literature containing the intellectual information produced according to these two sources. In addition, there are law enforcement efforts in which this information is expressed in articles of the law. One of them is the Syrian Personal Status law. In this law, subjects such as the nature of marriage, affiance, marriage contract and the conditions, marriage license, guarDİAnship in marriage, power of attorney in marriage, women who are not allowed to marry, administrative procedures of marriage contract, types and provisions of marriage contract, consequences of marriage contract are described. In this study, according to the articles related to the issues mentioned, the subject of marriage in Islamic law was examined in comparison with the opinions of the sects.