Türkiye spalax gülden staedt, 1770 (mammalia; rodentia)'larının molarlarında çiğneme yüzeyi varyasyonları
- Tez No: 58225
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKUT KIVANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Spalax, Molar, Çiğneme Yüzeyi, Varyasyon, Turkey, Spalax, Molar, chewing surface, variation
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TÜRKİYE SMZASTGULDENSTAEDT, 1770 (MAMMALIA: RODENTIA)"LARININ MOLARLARTNDA Çİ?NEME YÜZEYİ VARYASYONLARI Gülhan Tortop Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Erkut Kıvanç 1997, Sayfa: 43 Jüri: Doç.Dr. Erkut KIVANÇ Prof.Dr. A.Ömer KOÇAK Prof.Dr. Şevki YAZGAN Bu çalışmada Türkiye'nin 113 lokalitesinden toplanmış 767 adet Spalax örneğinin molarlannda çiğneme yüzeyinin varyasyon sınırlan araştırıldı. Spalax leucodon (n: 580) ve Spalax ehrenbergi (n: 187) türlerine ait her bir örneğin her bir molan ayrı ayrı binoküler altında çizilerek, karşılaştırmalar bu şekiller üzerinde yapıldı. Sonuçta S. leucodon ve S. ehrenbergi türlerinin M2 ve M3,de görülen varyasyon şekilleri bakımından aynldığı ve bu tip varyasyonların da birer ayıncı karakter olarak kullanılabileceği saptandı.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Masters Thesis VARIATIONS OF THE CHEWING SURFACE IN THE MOLARS OF TURKISH SPALAX (MAMMALIA: RODENTIA) Gülhan Tortop Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erkut Kıvanç 1997, Page: 43 Jury: Assoc. Prof. Dr. Erkut KIVANÇ Prof.Dr. A. Ömer KOÇAK Prof.Dr. Şevki YAZGAN In this study, variations ranges of the chewing surface in molars of 767 specimens of the genus Spalax collected from 113 localities in Turkey were examined. Molars of each specimen belonging to Spalax leucodon (n: 580) and Spalax ehrenbergi (n: 187) were seperately drawn by means of binocular, and comparisons were made by these figures. As a result, the variations in M2 and M3 distinguished S. leucodon from S. ehrenbergi, and it was determined that such variations can be used as diagnostic characters.