Ultraviyolenin körfare (Spalax leucodon) dermal bağ dokusu fibroblastların üzerine etkileri
The effect of ultraviolet light on the dermal fibroblast of molerat
  1. Tez No: 58226
  2. Yazar: MELTEM TANIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURAN GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: UV (Ultraviolet) Radiation, Fibroblast, Electron microscopy
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 25
Özet
Bu çalışmada ultraviyoleye (Amax=254 nm: 0,0047j.cm2s1) 52 ve 168 saat maruz bırakılan Spalax leucodoa'ların bağ dokusu hücrelerinden fibroblastiarda meydana gelen ince yapı değişmeleri ele alınmıştır. Normal körfarelerin fibroblastiarı, diğer memeli dermisindekflere gore farklı bir yapıya sahip değildir. ÜV'ye 52 saat maruz kalan körfarelerden alınan numunelerdeki fibroblasüarın mitokondrilerinde vakuolleşme ve iç zarda bozulma gözlenmiştir. Çekirdekteki heterokromatinde bir artış bulunmuştur. UV ışığı ile 168 saat ışınlanan körfarelerin fibroblastlarmda ise sitoplazmada vakuolleşme görülmüştür. Anahtar Kelimeler : UV (Ultraviyole) Radyasyon, Fibroblast, Elektron mikroskop.
Özet (Çeviri)
In this study, ultrastructural changes in the fibroblasts of Spalax leucodon irradiated with ultraviolet light (Amax=254 nm: 0,0047j.cm2s1) for 52 and 168 hours has been examined. The normal fibroblasts of molerats have the similar structures as the other mammals' fibroblasts. In the specimen from molerat irradiated with ultraviolet light for 52 hours, vacuolation within the mitochondria of fibroblasts and disruption in the inner membrane have been observed. Heterochromatic structure found in the nucleus of fibroblast increased. In the specimen from molerat exposed to the ultraviolet light for 168 hours, the vacuolation in the cytoplasm of fibroblast have been observed.