Çangal Dağı (Sinop) karayosunları florası
The Moss flora of Çangal Mountain (Sinop)
  1. Tez No: 58224
  2. Yazar: HÜSEYİN TİRYAKİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENDER YURDAKULOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bryophyta, Moss, Flora
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇANGAL DA?I (SİNOP) KARAYOSUNLARI FLORASI Hüseyin TTRYAKI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman Prof. Dr. Ender YURDAKULOL 1997, Sayfa:43 Jüri: Prof. Dr. Ender YURDAKULOL Prof. Dr. Ahmet YAYINTAŞ Doç. Dr. Barbaros ÇETİN Bu çalışmada, araştırma alanı Çangal Dağı (Sinop)' ndan toplanan 98 adet karayosunu örneği değerlendirilmiş; 17 familyaya ait 35 cins ve bunlara bağlı olan 62 takson tanımlanmıştır. Bunlardan 16 takson Henderson tarafından benimsenen kareleme sistemine göre A3 karesi için yenidir. Türkiye için yeni bir taksona rastlanmamıştır. Bölgede içerdiği takson sayısı yüksek değerlere sahip familyalar şunlardır: Pottiaceae (9),Mniaceae (8), Bryaceae (7), Dicranaceae (6), Grimmiaceae (6), Brachytheciaceae (5), Hypnaceae (5). Tür, alt tür ve varyete sayılarına göre başlıca büyük cinsler ise; Bryum (5), Tortula (4), Plagiomnium (4), Barbuta (3), Rhacomitrium (3), Mnium (3), Brachythecium (3), Plagiothecium (3) ve Hypnum (3) dur. ANAHTAR KELİMELER : Bryofıtler, Karayosunları, Flora.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE MOSS FLORA OF ÇANGAL MOUNTAIN (SINOP) Hüseyin TİRYAKI Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Ender YURDAKULOL 1997, Page: 43 Jury: Prof. Dr. Ender YURDAKULOL Prof. Dr. Ahmet YAYTNTAŞ Assoc. Prof. Dr. Barbaros ÇETİN In this study, a total of 98 moss specimens from Çangal Mountain (Sinop) which is study area, were evaluated; 62 taxa which belong to 35 genera in 17 families were defined. Of these, 16 taxa are new for A3 grid square which is adopted by Henderson. The families which have the most species are Pottiaceae (9), Mniaceae (8), Bryaceae (7), Dicranaceae (6), Grimmiaceae (6), Brachytheciaceae (5), Hypnaceae (5). The genera which have the most species, subspecies and varieties are Bryum (5), Tortula (4), Plagiomnium (4), Barbula (3), Rhacomitrium (3), Mnium (3), Brachythecium (3), Plagiothecium (3) and Hypnum (3).