İlköğretim yedinci sınıf öğrencilerinin maddenin yapısı ve özellikleri ünitesindeki başarılarına legolarla zenginleştirilmiş işbirlikçi öğrenme yönteminin etkisi
The effect of cooperative learning enriched with lego onseventh grade students' achievements in the unit ofstructure of matter and its properties
  1. Tez No: 582336
  2. Yazar: ASLIHAN BOYRAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY BEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İşbirlikçi öğrenme yöntemi, kimya eğitimi, fen eğitimi, Cooperative learning, chemistry education, science education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırmanın amacı yedinci sınıf“Maddenin Yapısı ve Özellikleri”ünitesinde öğrenci başarılarına Lego ile zenginleştirilmiş işbirlikçi öğrenme yönteminin etkisinin araştırılmasıdır. Bu çalışmaya felsefe olarak yapılandırmacı yaklaşım rehberlik etmiştir. Bu çalışmada, nicel araştırma yöntemi ve nicel araştırma yönteminin özelliklerine uygun olarak“ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen”tercih edilmiştir. Araştırmanın ulaşılabilir evrenini, Kayseri ili Yeşilhisar ilçesindeki tüm yedinci sınıflar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemi ise, 2017-2018 eğitim öğretim yılı Kayseri ili Yeşilhisar ilçesinde uygun görülen bir ortaokulun yedinci sınıfları seçilmiştir. Dolayısıyla, örneklem rasgele olmayan örneklem türlerinden olan uygun örneklem kullanılarak seçilmiştir. Deney ve kontrol grubunda toplamda 34 öğrenci ile çalışılmıştır. Grupların denkliğini sağlamak amacıyla istatistiksel analiz (bağımsız örneklemler t- testi) yapılmış ve elde edilen sonuçlara göre grupların denk olduğu belirlenmiştir. Okulda ilk hafta ön test uygulanmıştır. Daha sonra, deney ve kontrol gruplarının her ikisi içinde altı haftalık bir ders uygulaması yapılmıştır. Son olarak ise sekizinci haftada son testler uygulanmıştır. Ön- test ve son- test uygulamasıyla, araştırmanın bağımlı değişkenine ait veriler maddenin yapısı ve özellikleri başarı testi ile toplanmıştır. Deney grubunda yapılacak uygulamalar için alanyazın taraması yapılarak, alanında uzman bir fen eğitimcisi ile birlikte Lego ile zenginleştirilmiş işbirlikçi öğrenme yöntemine uygun ders planları hazırlanmıştır. Benzer şekilde, kontrol grubunun da ders planları fen programının ön gördüğü şekilde tasarlanmıştır. Deney ve kontrol gruplarında planlanan yöntemlerin amacına uygun olarak uygulanıp uygulanmadığını anlamak amacıyla, uygulamalar esnasında kullanılacak sınıf gözlem vii formları hazırlanmıştır. Bu hazırlanan formlar ile birlikte araştırmacı deney ve kontrol grubunun öğretmenini dersler esnasında gözlemlemiştir. Deney ve kontrol gruplarında planlanan uygulamalar yapıldıktan ve başarı testi son- test olarak uygulandıktan sonra elde edilen veriler ilk olarak betimsel, sonrasında ise çıkarıma dayalı istatistik yoluyla analiz edilmiştir. Betimsel istatistik sonucunda verilerin normal dağıldığı kabul edilmiş ve parametrik testlerden ilişkisiz örneklemler t-testi kullanılmasına karar verilmiştir. İlişkisiz örneklemler t-testi sonuçlarına göre, lego ile zenginleştirilmiş işbirlikçi öğrenme yönteminin yedinci sınıf öğrencilerinin maddenin özellikleri ve yapısı ünitesindeki başarıları üzerine istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı saptanmıştır (t (32)=0,363, p>0.05). Araştırmacı bu sonucu alanyazın bulgularıyla karşılaştırılarak tartışmıştır. Ayrıca bu çalışmanın sınırlılığından hareketle öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of cooperative learning method enriched with Lego on student achievement in the seventh grade“The Structure of Matter and its Properties”unit. The constructivist approach has guided to this study as philosophy. In this study, quantitative research method and pre-test-posttest control group quasiexperimental design in accordance with the characteristics of the quantitative research method was preferred. The accessible population of the study was composed of all seventh grade students in Yeşilhisar district of Kayseri province. The sample of the study was also selected as the seventh grade of a suitable secondary school in Yeşilhisar district of Kayseri province in 2017-2018 spring semester. Therefore, the sample was selected using the convenience sampling which is one of the types of non-random sampling. A total of 34 students were studied in the experimental and control groups. Statistical analysis (independent samples t test) was performed to ensure the equivalence of the groups and it was determined that the groups were equivalent according to the results. First week, pre-test was applied at school. A six-week course was then implemented to both the experimental and control groups. Finally, post-test was performed in the eighth week. With the pre-test and post-test instrumentation, the data related to the dependent variable of the study was collected by“The Structure of Matter and its Properties Achievement Test”. Literature review was completed and lesson plans were prepared according to cooperative learning method enriched with Lego together with a science educator who is expert in their field for the implementations to be carried out in the experimental group. Similarly, the lesson plans ix of the control group were designed in a way that the science program predicted. In order to understand whether the teaching methods planned in the experimental and control groups were applied in accordance with the purpose, class observation forms were prepared. The researcher observed the teacher of the experiment and control group during the lessons with this observation form. After the planned implementations in the experimental and control groups were performed and the achievement test was instrumented as a posttest, the data was analyzed firstly by descriptive and then based on inferential statistics. It was accepted that the data was distributed normally as a result of the descriptive statistics and it was decided to use the independent samples t test from parametric tests. According to the independent samples t test, it was found that the cooperative learning method enriched with the Lego did not have a statistically significant effect on the achievement of the seventh grade students in the unit of“The Structure of Matter and its Properties”(t (32) = 0,363, p>0.05). The researcher discussed this result in comparison with the findings of the literature. In addition, suggestions were presented based on the limitation of this study.