Rûzbihân el-Baklî ve Arâisü'l-Beyân isimli tefsîrindeki metodu
Rûzbihân el-Baklî ve Arâisü'l-Beyân isimli tefsîrindeki metodu
- Tez No: 582468
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İşârî Tefsîr, Rûzbihân el-Baklî, Arâisü'l-Beyân, Tefsîr, Zâhir-bâtın, İsârî Tafsir, Rûzbihân al-Baklî, Arâisü'l-Beyân, Tafsir, Zâhir-bâtın
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Hicrî Beşinci Yüzyıl sonu ile Altıncı Yüzyıl başlarında yaşayan İranlı sûfi ve müfessir olan, Rûzbihân el-Baklî'nin Arâisü'l-Beyân adlı tefsîrinin incelenmesi ve tefsîrindeki metodunun ortaya konulmasına yönelik olan bu çalışmamız, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tefsîr, te'vîl, işâre ve zahir-bâtın, kavramlarını açıkladık. İşârî tefsîrin tanımı, kısımları, bâtınî tefsîrden ayıran yönleri, meşruiyeti, delilleri, bu tefsîre yöneltilen eleştiriler ve işârî tefsîr alanında yazılan bazı tefsîrleri zikrettik. Birinci bölümde, Baklî'nin yaşadığı dönemin siyasi ve tasavvufi durumu ile, hayatını, ilmi kişiliğini muâsırlarını ve eserlerini ele aldık. İkinci bölümde ise, Baklî'nin Arâisü'l-Beyân isimli tefsîrini, tefsîrdeki metodunu, işârî, zâhir-bâtın ve kaynakları gibi farklı açılardan tefsîrini ele aldık. Bazı tasavvufi meselelerine bakışını ve değerlendirmelerine yer verdik.
Özet (Çeviri)
This study consists of an introduction and two parts which is based on the analysis of the commentary called ArâisülBeyân that is Rûzbihân al-Baklî's work who is an Iranian sufi andcommentor, lived at the end of the hijri 5th century and early 6 th century. In theintroduction part, we have explained the concepts of the commentary tevil, ishari and zahir-batin under the title of in conceptual framework. We have mentioned the definition of ishari tafsir, its parts, itsaspects that distinquish it from the Batini tafsir, its legitimacy, its proofs, the criticisms directed against this commentary and some commentaries written in the field of ishari tafsir. In the firs tpart, we discussed the political and mystical situation of the period in which Baklî lived, his life, his personality, his contemporaries and his works. In the second part, we discussed Bakli's exegesis called ArâisülBeyân and its method in exegesis from different perspectives such as isari, zahir-batin and its sources. We have included some of his evaluation and wievs about mystical issues.