Kahramanmaraş Orman İşletme Müdürlüğü elmalar orman işletme şefliği yeşilkuşak ağaçlandırma sahasında görülen biyotik ve abiyotik faktörler üzerine incelemeler
Determination of biotic and abiotic plant diseases in green belt afforestation of Kahramanmaraş-Elmalar
- Tez No: 582546
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT LAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yeşil kuşak ağaçlandırmaları, Böcek ve mantar zararı, yetişme ortamı, toprak sağlığı, Green belt afforestation, biotic and abiotic diseases, site, soil health
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Kahramanmaraş şehrinde Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğünce 2003-2004 yılları içerisinde Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Projesi dahilinde kentte tehlikeli seviyelere çıkan hava kirliliği ve çevre sorunlarını önlemek ve kent ormancılığını geliştirmek için kentte ağaçlandırma çalışmaları yapılmıştır. Bu tezin çalışma alanı olarak kent merkezine yakın, şehrin doğusunda 1675 hektar büyüklüğünde bir ağaçlandırma sahası seçilmiştir. Ağaçlandırma proje alanında Pinus pinea, Pinus brutia, Prunus mahalep Cupressus sempervirens, Pyrus elaegnifolia, Amygdalus sp gibi yerli türler ve yabancı orijinli Pinus brutia var. elderica türleri dikilmiştir. Proje sahasına dikilen ağaç türlerinden egzotik türlerden Pinus brutia var. elderica da sararmalar, kurumalar ve şekil bozuklukları fazla miktarda görülmüştür. En fazla çeşitli böcek ve mantar zararlılarından etkilenen tür Pinus elderica olmuştur. Bu zararlı böcek türleri içerisinde Thaumetopha pityocampa-wilkinsoni, Rhyaciona buoliana, Ortotomicus erosus, Hylurgus ligniperda, Hylurgus micklitzi, Ips sexdentatus, Leucaspis pusilla gibi pek çok zararlı böcek türlerinin yanında, Melampsora piniturqua, Diplodea pinea gibi fungal hastalıklar da olduğu belirlenmiştir. Proje Sahasında bulunan ağaç türlerinde çoğunlukla sararma ve ölümlerin izlenmesi neticesinde, bölgenin yetişme muhiti elemanlarından başta toprak ve anakaya olmak üzere iklim faktörleri ile birlikte esaslıca araştırılarak tespitler yapılmaya çalışılmıştır. Toprağı oluşturan anakayanın verimsiz ve problemli oluşu kötü iklim şartları ile birleşince sahada yetişme muhiti şartlarına ayak uyduramayan ağaç türlerinin zayıf düştüğü ve neticesinde kuruma ve ölümlerin izlendiği görülmüştür. Bu tez çalışmasında proje sahasında en büyük problemlerden biri olarak da işletme amacının endüstriyel üretim amaçlı olarak belirlenmesidir. Yapılan teknik inceleme ve araştırmalardan sonra işletme amacının değişmesi kararlaştırılmıştır. Bu tez çalışmasında gelecekte gerçekleştirilecek plantasyon çalışmalarında ikincil zararlılar olarak bilinen kabuk böceği ve fungal zararlılarının vereceği tüm zararları minimuma indirgenmesi için yetişme muhiti elemanlarının daima iyi irdelenmesi, uygun ağaç türlerinin seçimi her yönüyle çalışma amacı, ekonomik ve ekolojik açıdan önemli olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The afforestation around the city in order to prevent environmental and air pollution problems reaching hazardous dimensions and recreational urban forests facility for public health was carried out Green Belt Afforestation Project in 2003-2004 by Kahramanmaras Regional Directorate of Forestry. Our study was performed in one of the Green Belt Afforestation Fields (1675ha.) area near the city center. There are Pinus brutia, Pinus pinea, Cupressus sempervirens, Prunus mahalep, Amygdalus sp, Pyrus elaegnifolia and the alien origin Pinus brutia var. elderica species were used. It has been observed to have a large amount of form disorders and dryness in the alien origin (Pinus brutia var. Elderica). In this species, the more insect and fungal diseases have been identified than others. The insects such as Thaumetopha pityocampa-wilkinsoni, Rhyaciona buoliana, Ortotomicus erosus, Hylurgus ligniperda, Hylurgus micklitzi, Ips sexdentatus, Leucaspis pusilla and some fungal diseases such as Melampsora piniturqua, Diplodea pinea were detected. As a result of observing the form disorder within the whole of the tree species, some site factors such as the climate, bedrock and soil characteristics were examined. As a result of the combination of inefficient bedrock and soil conditions with adverse climatic conditions, it has been determined that trees which cannot be well adapted to the conditions of the site, were weakened and finally dried. Consequently, the selection of the suitable species is very important in terms of ecological and economic aspects considering the site factors in order to minimize the diseases of insect and fungi in the future afforestation.