Okul öncesi öğretmenlerinin okul öncesinde sanat eğitimine yönelik görüşleri
Pre-school teachers' wievs on art education in preschool
- Tez No: 582799
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY BEDİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Erken Çocukluk Dönemi, Okul Öncesi Dönem, Sanat, Sanat Eğitimi, Early Childhood Period, Preschool Period, Art, Art Education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın genel amacı, okul öncesi öğretmenlerinin sanat eğitimi hakkındaki görüşlerini (okul öncesi eğitim programı, okul ve sınıfların fiziki durumu, okul idaresi ve ailelerin sanat eğitimine dair bakış açısını) belirlemektir. Araştırma olgubilim deseninde gerçekleştirilmiştir. Örneklemin belirlenmesinde amaçlı örneklem türlerinden maksimum çeşitlilik örneklemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Şanlıurfa ili Haliliye, Karaköprü ve Eyyübiye ilçelerindeki devlet okullarında görev yapan 30 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri 2018-2019 eğitim-öğretim yılında toplanmıştır. Verilerin elde edilmesinde görüşme tekniği ile yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Toplanan verilerin çözümlenmesinde betimsel analiz ve içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda okul öncesi sanat eğitimi kapsamında çocuklara görsel, işitsel ve dokunsal anlamda etkinliklere yer verilmesi gerektiği; ayrıca sanat eğitimi etkinlikleri ile birlikte kişilik, özbakım, bilişsel gelişim, sosyal-duygusal gelişim ve motor gelişim anlamında çocukların bir bütün olarak daha iyi bir gelişim gösterdiği ifade edilmiştir. Okul öncesi öğretmenlerin sanat eğitimini daha iyi aktarabilmeleri için üniversite eğitimlerinde daha çok sanat atölyelerine ve sanatsal uygulamalara yer verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca hizmetiçi eğitimi kapsamında okul öncesi öğretmenlerinin; seminer, kurs gibi tamalayıcı sanat eğitimleri ile kendilerini geliştirmelerine olanak sağlanması gerektiği vurgulanmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin çoğunluğu çalıştığı kurumların fiziksel özellikleri, materyal sıkıntısı, idarenin ve ailelerin sanat eğitimi konusundaki tutumu ve bakış açısı, sanatsal köşelerinin uygunsuzluğu gibi sebeplerden dolayı sanat eğitimini çocuklara aktarma noktasında şartların elverişli olmadığını ifade etmişlerdir. Okul öncesi sanat eğitimi kapsamında okul öncesi öğretmenlerin daha iyi yetiştirilmesi için uygulamalı eğitime önem verilmeli ve gerekli olan hizmetiçi eğitim faaliyetleri düzenlenmelidir. Ayrıca sanat eğitiminin çocuklara tam anlamıyla verilebilmesi ve verim elde edilebilmesi için okul öncesi kurum şartlarının iyileştirilmesi yönünde gerekli tedbirler alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
The general aim of this study is to determine the opinions of preschool teachers about art education (pre-school curriculum, physical status of schools and classrooms, school administration and family perspective on art education). The research was carried out in the phenomenological design of qualtative research methods. Maximum diversity sampling was used to determine the sample. The sample ofthe study consists of 30 pre-school teachers working in puplic schools in Haliliye, Karaköprü and Eyyübiye districts of Şanlıurfa province. The data was collected in the 2018-2019 acamedic year. A semi-structured interview form was used to obtain data. Descriptive analysis and content analysis were used to analyze the collected data. As a result of the research, children should be given visual, ouditory and tactile activities in the context of pre-school art education; besides, it is stated that children have better development as a whole in terms of personality, self-care, cognitive development, social-emotional development and motor development together with art education activities. It was stated that pre-school teachers should have more art workshops and artistic practices in universty education in order to transfer the art education in a beter way. In addition, it is emphasized that pre-school teachers should be able to develop themselves with complementary art trainings such as seminars and courses within the scope of in-service training. The majority of the teachrs who participated in the research stated that the conditions were not suitable for transferring art education to children due to physical characteristics of the institutions, materia shortage, attitude and perspective of the administration and families abut art education, and impracticality of artistic corners. Along with that conditions were not suitable for transferring art education to children. In the context of pre-school education, it is necessary to give importance to practical training in order to educate perschool teachers better and necessary in-service training activies should be organized. Besides, necessary measures shoul be taken in order to improve the conditions of preschool institutions to ensure that the art education can be given to the children entirely and benifically.