Okul öncesi eğitim alan çocukların, öğretmenlerinin ve ebeveynlerinin uzaktan eğitime yönelik görüş ve deneyimleri
Views and experiences of oreschool education children and their teachers and their parents on distance education
  1. Tez No: 756630
  2. Yazar: NUHPELDA ÖZORUÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYPERİ SIĞIRTMAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, okul öncesi eğitim, öğretmen, pandemi, uzaktan eğitim, Covid-19, preschool education, teacher, pandemic, distance education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
2019'un sonlarında ortaya çıkarak bütün dünyayı etkileyen Covid-19 pandemi süreci tüm ülkeleri tehdit etmiştir. Bu süreç sağlık alanı başta olmak üzere; eğitim, ekonomi ve sosyal yaşamı olumsuz etkilemiştir. Pandemi süreci ile ülke yönetimleri salgının önüne geçmek için çeşitli önlemler almaya başlamıştır. Ülkemizde eğitim alanında 16 Mart 2020'de okul öncesi kademesinden yükseköğretime kadar olan tüm kademeler yüz yüze eğitime ara vererek dönem sonuna kadar uzaktan eğitim ile eğitim faaliyetleri yürütülmüştür. Bu araştırmanın amacı okul öncesi eğitim alan çocukların, öğretmenlerinin ve ebeveynlerinin uzaktan eğitim ile ilgili görüşlerinin değerlendirilmesidir. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseninde yürütülmüştür. Araştırmanın katılımcıları belirlenirken amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları; resmi okullarda uzaktan okul öncesi eğitim alan 18 çocuk, 23 okul öncesi öğretmeni ve 18 ebeveynden oluşmaktadır. Veriler; uzman görüşüne sunularak son hali verilen çocuk, öğretmen ve ebeveyn için üç ayrı yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmış ve bu veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma verileri incelendiğinde elde edilen bulgular doğrultusunda pandemi süreci kapsamında eğitimin aksamaması adına yapılan uzaktan eğitim hakkında; öğretmenler ve ebeveynler sağlık, kullanışlılık, esnek program açısından avantajlı yönlerinin olduğunu belirtmiş ancak çocukların sosyalleşmesini olumsuz etkilediğini, etkileşimin kısıtlı olması, çocukların derse aktif katılamaması, teknolojik imkan yetersizliği, teknik aksaklıkların dezavantaj olduğunu ifade etmişlerdir. Okul öncesi eğitimde uzaktan eğitime katılan çocuklar; uzaktan eğitim sürecinde en çok annelerinin yardım ettiğini, canlı ders öncesinde hazırlıklar yaptıkları, uzaktan eğitimde genellikle sanat etkinliği, okuma-yazmaya hazırlık etkinliklerini yaptıklarını, Covid-19'un yakınlarına zarar verdiğini ve okula gitmelerine engel olduğunu ifade etmişlerdir. Çocuk, öğretmen ve ebeveyn görüşleri dikkate alındığında uzaktan eğitim programının alt yapı, fırsat eşitsizliği, içerik, materyal anlamında geliştirilmesi, iyileştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The Covid-19 pandemic process, which emerged at the end of 2019 and affected the whole world, threatened all countries. This process, especially in the field of health; negatively affected education, economy and social life. With the pandemic process, country governments have started to take various measures to prevent the epidemic. In the field of education in our country, on March 16, 2020, all levels from pre-school to higher education suspended face-to-face education and distance education activities were carried out until the end of the term. The aim of this research is to evaluate the views of preschool children, their teachers and their parents about distance education. The research was carried out in the case study pattern, which is one of the qualitative research methods. Maximum variety, one of the purposive sampling methods, was used while determining the participants of the study. Participants of the research; It consists of 18 children, 23 preschool teachers and 18 parents who receive distance preschool education in public schools. Data; The child, who was presented to the expert opinion and finalized, was collected with three separate semi-structured interview forms for the teacher and the parent, and these data were analyzed by content analysis method. When the research data is examined, in line with the findings obtained, about the distance education carried out in order not to interrupt the education within the scope of the pandemic process; Teachers and parents stated that they have advantageous aspects in terms of health, usefulness and flexible program, but they stated that they negatively affect children's socialization, limited interaction, children's inability to participate in the lesson actively, lack of technological opportunities, technical problems are disadvantages. Children participating in distance education in pre-school education; they stated that their mothers helped the most during the distance education process, they made preparations before the live lesson, they usually did art activities, literacy preparation activities in distance education, Covid-19 harmed their relatives and prevented them from going to school. Considering the opinions of children, teachers and parents, it is seen that the distance education program should be developed, improved and strengthened in terms of infrastructure, inequality of opportunity, content and material.