Modern portrelerde fragman estetiği
Fragmented aesthetics in modern portraits
  1. Tez No: 582807
  2. Yazar: SELİN KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Fragman-Eskiz Estetiği, Portre ve Oto-Portre, Modern ve Çağdaş Resim, Figüratif Resim, Açık Yapıt Poetikası, Fragmented-Sketch Aesthetic, Portrait and Self-Portrait, Modern and Contemporary Painting, Figurative Painting, The Poetics of Open Works
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Modern figüratif resimde portre ve oto-portreleri inceleyen bu tez; portre imgede: Temsilin anlamı, uyumsuzluğu, sonsuz biçimde tekrarlanan ve geriye dönüşlerinin dizgeleri ile modelin yorumlama limitlerini bir fragman-eskiz estetiği bağlamında sanat-tarihsel açıdan incelemektedir. Söz konusu inceleme amacıyla tez; portre sanatının Antik Yunan ve Roma, Rönesans ve Barok; Neo-Klasik ve Romantik olan modern ve çağdaş gerçekçiliğinin temsili ifadeleri ile temsili olan-ın ne anlama geldiğini; betimleme, tasvir, taklit, mim ve hatta benzetmece eylemlerinin ortak kavramı olan mimesis üzerinden açıklamaya çalışmaktadır. Böylece tez hem kuramsal hem de uygulamalı olarak, portre sanatının yansıtma-taklit-kopya gibi pragmatik bir teknik paradoksun içerisinde nasıl piktural ve açık yapıta dayalı modern bir eğilim kazandığına değinmektedir. Yukarıda belirlenen hipotez doğrultusunda tezin içeriğinde; Cezanne'ın modüle edilmiş yapıtlarından başlayarak Modigliani ve Soutine'in dışavurumcu ve ilkellik barındıran yapıtlarıyla birlikte sembolist ve ardıl-izlenimci portreleriyle Gauguin ve Van Gogh, mavi-pembe ve kübist yapıtlarıyla Picasso ve Matisse ile birlikte ardıl izlenimci oto/portreleriyle Bonnard ve Vlaminck ile Beckmann, Dix, Kollwitz ve Barlach'ın savaş kurbanlarının dışavurumcu oto/portrelerinde fragman estetik algılamanın yoruma dönük yönünü modern resimde tanıtlar. Çağdaş resimde ise reklam ve medya dünyasının kapitalist-popülist meta estetiğini yansıtan portre-figürleriyle Warhol ve son olarak Kooning'de Ressam Sonrası Soyutlama'nın (Post-Painterly Abstraction) ardından güncel figüratif resme yeni bir yönelim kazandıran Bacon ve Freud'un oto/portreleriyle; fragman estetiğinin açık, devingen, eskizvari, bitmemiş ve yoruma açık olmakla birlikte; zorunlu ve önceden kestirilebilen bir erekle donatılmamış olan bir yorum özgürlüğünün görsel poetikasını ortaya koymaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines portraits and self-portraits in modern figurative painting; in the portrait image: it examines the meaning, mismatch of representation, the systems of interpretation and infinitely repetitive and the limits of interpretation of the model from an art-historical perspective in the context of a fragmented-sketch aesthetic. The thesis in question; portrait art of Ancient Greece and Rome, Renaissance and Baroque; Neo-Classical and Romantic represent the expressions of modern and contemporary reality, and what the representative means; describes, depictions, imitations, mimes and even simulates the common concept of the actions of mimesis tries to explain. Thus, both theoretically and practically, the thesis discusses how to portrait art gains a modern tendency based on a pictural and open structure within a pragmatic technical paradox such as reflection-imitation-copy. In line with the hypothesis defined above; starting from Cezanne's modulated works, Gauguin and van Gogh, with his expressive and primitive works of Modigliani and Soutine together with his symbolist and successive-impressionist portraits, his successive self-portraits with Picasso and Matisse and his successive impressionist self-portraits Bonnard and Vlaminck and Beckmann, Dix, in the expressionist self-portraits of the war victims of Kollwitz and Barlach, the fragment introduces the interpretation aspect of aesthetic perception in modern painting. In contemporary painting, Warhol with portrait-figures reflecting the capitalist-populist commodity aesthetics of the world of advertising and media; and Bacon and Freud's self-portraits, which gave a new orientation to contemporary figurative painting after Kooning; although the fragmented aesthetics are clear, dynamic, sketchy, unfinished and open to interpretation; it tries to present the visual poetics of the freedom of interpretation that is not equipped with a compulsory and predictable goal.