Maraş basınında Demokrat Parti (1946-1960)
The Democratic Party on Maras press (1946-1960)
  1. Tez No: 582822
  2. Yazar: ALİYE KÜÇÜKPINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENGİZ ŞAVKILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrat Parti, Maraş Basını, Adnan Menderes, Demokrasi, Democratic Party, Maraş Press, Adnan Menderes, Democracy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
1923 yılında Halk Fırkası'nın kurulmasıyla Türkiye'de tek partili dönem başlamıştır. Atatürk'ün ölümünden 1950 yılına dek“Milli Şef”sıfatı ile İnönü, CHP başkanlığında ülkeyi yönetmiştir. II. Dünya Savaşı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'yi de bu süreçte çok fazla etkilemiştir. Demokrat Parti oluşumu tamamlandıktan sonra İsmet İnönü, çok partili hayata geçişteki bu parti oluşumuna destek vermiştir. Bu çalışmada Türk siyasi yaşamına damgasını vuran Demokrat Parti iktidarı incelemekle birlikte; bu dönemdeki iktidar-muhalefet ilişkileri, dış politika faaliyetleri, yaptığı yenilikler, kısacası Demokrat Parti'nin icraatları Maraş basınının bakış açısıyla kronolojik bir şekilde ele alınmıştır. 1950 yılında tek parti uygulamalarından bıkan halkın, Demokrat Parti'nin demokratikleşme vaatlerine destek verdiği, Maraş basınında çıkan haberlerden açıkça anlaşılmaktadır. 1954 yılından itibaren Maraş basını, iktidar ve muhalefet yanlısı gazeteler olarak ikiye ayrılabilir. Muhalif basın bazı zorluklara maruz kalırken, iktidarı destekleyen basın böyle bir zorluk yaşamamıştır. 1957 yılından sonra tutumunu daha da sertleştiren Demokrat Parti iktidarı aynı ölçüde güç kaybetmeye başlamıştır. Partinin bu durumu Maraş basınına da yansımıştır. 1960 ihtilâlinden sonra tekrar tek vücut olan Maraş basını, iktidarı askeri yönetime devretmek zorunda kalan Demokrat Parti'ye karşı cephe almıştır.
Özet (Çeviri)
Single-party period started in Turkey after 1938 and Inonu, in his character of national chef, governed the country under the presidency of Republician People's Party. Due to the fact that II. World War took hold of the whole world, this process also affected Turkey a lot. After the formation of Democratic Party was completed, Ismet Inonu supported this transition to multi-party system. In this study, Democratic Party in the years of 1950-1960 that left mark on Turkish political life was analyzed generally and power-opposition relations, activities, foreign policy activities and innovations in multi-party period were discussed chronologically with the views of Maraş local press. People, who fed up with single-party activities, started to support Democratic Party's promises of democratization, sympathized and showed interestto Democratic Party in 1950. This caused that Maraş people and press supported Democratic Party as one body. Maras press divided into two parts as power-opposition newspapers after 1954. Whereas the opposition press was exposed to some difficulties, press that supported the power didn't get into difficulties. Democratic Party began to lose its power after 1957 and this period also reflected on Maraş press. After 1960 revolution, Maraş press as one body again took an attitude against Democratic Party which had to assign power to military government.