Epididimisin stereolojik yöntemler ile incelenmesinde nötral tamponlu formaldehit ve stieve fiksatifinin etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of neutral buffered formaldehyde and stieve fixative in the investigation of epididymis by stereological methods
  1. Tez No: 582823
  2. Yazar: ESİN GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA BAHAR SUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Formaldehit, stieve, sıçan, stereoloji, epididimis, Formaldehyde, stieve, rat, stereology, epididymis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Epididimisin Stereolojik Yöntemlerle İncelenmesinde Nötral Tamponlu Formaldehit ve Stieve Fiksatifinin Karşılaştırılması Yapılan çalışmada, iki farklı fiksatifin (NTF ve SF), sıçan epididimisinin stereolojik metotlar ile inceleneceği deneysel çalışmalarda, organın fiksasyonunda kullanılmasının etkilerini belirlemek ve bu fiksatiflerin birbirleri üzerinde üstünlüğünün olup olmadığını araştırmak amaçlanmıştır. Bu araştırma için 10 tane Sprague-Dawley cinsi erkek sıçan kullanıldı. Denekler ketamin/ksilazin anestezisi ile uyutulduktan sonra ağrı kontrolleri yapıldı. Ardından servikal dislokasyon gerçekleştirildi. Yapılan skrotal kesi ile deneklerin hem sağ hem de sol epididimisleri çıkartıldı. Epididimisler tartıldıktan sonra iki farklı fiksatiften birisi ile fikse edildi. Sonuç olarak 10 hayvandan elde edilen 20 epididimisin 10 tanesinin fiksasyonu için NTF, 10 tanesinin fiksasyonu için SF kullanıldı. Fiksasyonun ardından uygun doku takibi işlemlerinden geçirilen epididimislerden parafin bloklar elde edildi. Her bir epididimisten sistemik randomize örnekleme yöntemi ile elde edilen 5 μm kalınlığındaki 10-15 adet seri kesit hematoksilen eozin ile boyandıktan sonra Cavalieri prensibi kullanılarak epididimis hacimleri hesaplandı. İki farklı fiksatif ile fikse edilen organların Cavalieri prensibi ile hesaplanan ortalama hacimler hem birbirleri ile hem de fiksasyondan önce belirlenen hacim ile karşılaştırıldı. Sonuç olarak formaldehitin epididimis dokusunda çekirdek kısımlarında net bir görüntü sağlamadığı onun yerine Stieve fiksatifinin çekirdek netliğinde daha iyi sonuç verdiği görüldü.
Özet (Çeviri)
Comparison of Neutral Buffered Formaldehyde and Stieve Fixative in Investigation of Epididimis by Stereological Methods In this study, we investigated the effects of the use of two different fixatives (NTF and SF), rat epididymis in stereological methods, experimental studies in the fixation of the organ and whether these fixatives have superiority over each other. Ten Sprague-Dawley rats were used for this study. Pain was controlled by anesthetized ketamine / xylazine. Then cervical dislocation was performed. Both the right and left epididymis of the subjects were removed by a scrotal incision. Once the epididymis have been weighed and their volumes are determined using the graduated cylinder and PBS, they will be fixed with one of two different fixatives. As a result, NTF was used for fixation of 10 of 20 epididymis from 10 animals and SF was used for the fixation of 10 of them. After fixation, paraffin blocks were obtained from epididymis which were treated with appropriate tissue. Epididymis volumes were calculated using Cavalieri's principle after staining 10-15 serial sections of hematoxylin eosin with 5 μm thickness obtained from each epididymis by systemic randomized sampling method. The total epididymis volume will include the epididymis tubule volume and lumen volume. The mean volumes obtained from the use of two different fixatives were compared with each other and with the volume determined before fixation and whether there was a significant difference As a result, it was seen that formaldehyde did not provide a clear image in the nucleus of epididymis tissue and instead Stieve fixative yielded better results.