Kurumsal sosyal sorumluluk sahicilik algısının marka güveni ve marka sahiciliği üzerindeki etkisi
The effect of corporate social responsibility authenticity on brand trust and brand authenticity
  1. Tez No: 582905
  2. Yazar: OSMAN ONUR UNCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA NEMLİ ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Marka Güveni, Marka Sahiciliği, Kurumsal Sosyal Sorumluluk Sahicilik Algısı, Ülker, Eti, Corporate Social Responsibility, Brand Trust, Brand Authenticity, Corporate Social Responsibility Authenticity, Ülker, Eti
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Kurumsal sosyal sorumluluk kavramı globalleşmenin iş dünyasında ortaya koyduğu izdüşüm itibariyle güncel anlamda hayli önem arz eder noktadadır. Kurumsal sosyal sorumluluk, işletmelerin yasal zorunluluklarının yanı sıra istek ve iradesi doğrultusunda sosyal, ekonomik, ekolojik ve etik anlamda ele alınması gereken; işletmenin etkileşim halinde olduğu iç ve dış çevresine yönelik oluşturmayı amaçladığı memnuniyet kavramını bir diğer temel amaç olan kar elde etme ile bir arada ele alan bir yaklaşımdır. İşletmenin temel güdüsü olan yaşama arzusu çerçevesinde geleceğe taşınabilmesini de bu bağlamda amaç edinir. Marka güveni kavramının özünde marka tarafından tüketiciye verilen sözlerin tutulması ve tüketicide oluşan beklentilerin karşılanması yer almaktadır. Müşterileri ile arasında güvene dayalı bir ilişki tesis edebilen işletmeler sürdürülebilir rekabet avantajı edinmeye hayli yakınlaşacaktır zira söz konusu ilişkinin etkisi uzun vadeye yayılabilecektir. Marka güveni kavramının marka değerinin gelişimi ve marka sadakatinin oluşması noktasında sunacağı artıların yanı sıra markalama stratejilerinin uygulanabilirliğine de alan açılacaktır. Bilhassa markanın genişlemesi stratejisi dahilinde güvenilen bir markanın bu eylemi gerçekleştirebilmesi mümkün hale gelecektir. Sahicilik algısının tüketici nezdinde varlığı ise işletmelerin müşterileri ile zihinsel olarak uzun süreli bir bağ kurabilmesini ve geliştirdiği ilişkiyi kalıcı hale getirebilmesini sağlayacaktır. Bu noktadan hareketle gerçekleştirilen çalışmada kurumsal sosyal sorumluluk sahicilik algısının marka güveni ve marka sahiciliği üzerindeki etkisi ölçülmeye çalışılmıştır. Araştırma verilerinin toplanabilmesi için anket yöntemi kullanılmış ve gıda sektöründe pazar lideri konumunda bulunan Ülker ve Eti markalarının tüketicileriyle markaların yakın dönemde geliştirdiği kurumsal sosyal sorumluluk projeleri üzerinden geliştirilen araştırmayla veriler elde edilmiştir. Araştırma verileri üzerinden geliştirilen istatistiksel analizler ile kurumsal sosyal sorumluluk sahicilik algısının marka güveni ve marka sahiciliği üzerindeki etkisi ölçülmüş olup araştırma dahilinde ulaşılan sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Corporate social responsibility is a very important issue for the business world from the perspective of globalization. Corporate social responsibility needs to be adressed in the social, economic, ecological and ethical senses as well as with the legal obligations of businesses. Companies can create customer satistaction and profitability together for internal and external environment thanks to corporate social responsibility approach. To survive in the long run is the main objectives for companies and corporate social responsibility approach helps companies to achieve it. At the core of brand trust concept there are promises given by companies to the consumers and meeting customer expectations. Businesses that can build a trustbased relationship with their customers will get closer to achieveing sustainable competitive advantage in the long run. In addition to the advantages that the brand trust concept will provide for the development of brand value and the formation of brand loyalty, also companies can follow new brand strategies. The concept of authenticity is also very important for the relationships between companies and the consumers today. The presence of the perception of authenticity in the minds of consumers will enable businesses to establish a long-term relationship with their customers. From this point of view this research wants to determine the effect of Corporate Social Responsibility Authenticity on Brand Trust and Brand Authenticity. Survey method was used to acquire data by the researcher. Ülker and Eti were the brands surveyed because they are still leaders of Turkish food market. Corporate Social Responsibility projects which was created by these brands recently were included in the survey. In the final section of thesis the results of the survey are summarized.