Ortak bilgi yapılandırma modeline dayalı öğretimin ortaokul öğrencilerinin akademik başarılarına etkisi: Ses ünitesi örneği
The influence effect of the common knowledge construction model basic teaching students' academic success: A case of sound unit
- Tez No: 582910
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ortak Bilgi Yapılandırma Modeli, Ses Konusu, Akademik Başarı, Eleştirel Düşünme Becerileri, Bilimin Doğası, Kavramsal Anlama, Common Knowledge Configuration Model, Sound, Academic Success, Critical Thinking Skills, Nature of Science, Conceptual Understanding
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul 6. Sınıf Fen Bilimleri dersinde yer alan“Ses”ünitesinin kazanımlarının öğrencilere öğretilmesinde Ortak Bilgi Yapılandırma Modeli (OBYM)'yi esas alan öğretim materyalinin, uygulanması ve modelin öğrencilerin Fen Bilimleri dersi akademik başarılarına, eleştirel düşünme becerilerine kavramsal anlamalarına ve bilimin doğası görüşlerine olan etkisinin araştırılmasıdır. Araştırmada karma yöntem kullanılmıştır. Çalışma grubunu 2018-2019 Eğitim Öğretim yılında Konya ili Kulu İlçesinde yer alan Mehmet Akif Ersoy Ortaokulundaki 6. Sınıf öğrencilerinden 30 kontrol grubu, 27 deney grubu olmak üzere toplam 57 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak; Ses Konusu Başarı Testi (SKBAT), Ses Konusu Eleştirel Düşünme Testi (SKEDT), Ses Konusu Kavramsal Anlama Testi (SKKAT), Bilimin Doğası Görüşler Anketi (BİDGA) ve sınıf içi gözlemler kullanılmıştır. Nicel verilerin değerlendirilmesinde; bağımsız t-testi ve Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Nitel verilerin değerlendirilmesinde ise içerik analizi ve betimsel analiz kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular incelendiğinde OBYM'nin 6. Sınıf öğrencilerinin akademik başarı ve eleştirel düşünme becerilerini artırdığı ayrıca öğrencilerin bilimin doğası ve kavramsal anlamaları üzerinde pozitif etkisinin olduğu görülmüştür. Öğrencilerin bilimin doğası hakkında çeşitli görüşlere sahip olduğu anlaşılmış ve OBYM'nin bu görüşleri yeterli seviyeye ulaştırmada faydalı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to introduce the teaching material based on the Common Knowledge Construction Model (CKCM) in the teaching of the subjects of“Sound”unit in the 6th Grade Science course in the secondary school and also effect of which is to investigate to the students' academic achievement, critical thinking skills, conceptual understanding and the nature of science. Mixed method was used in this study. In the 2018-2019 academic year, Study group includes 57 sixth grade students (composed of 30 control and 27 experimental group students) studying in Mehmet Akif Ersoy Secondary School in the province of Kulu in Konya. In the study, as data collection tools; It used to be sound unit achievement test (VSUAT), Sound Semi Unit Critical Thinking Test (SUCTT), Sound Unıt Conceptual Understanding test (SUCUT), Nature of Science opinion Questionnaire (BIDGA) and class observations. The evaluate of quantitative data, ıt was employed independent t-test. In the evaluate qualitative data, it was employed in content analysis and descriptive analysis. When the findings obtained at the end of this study were examined, it was seen that CKCM increased the academic achievement and critical thinking skills of the 6th grade students and also had positive effects on the nature and conceptual understanding of science. It has been noticed that students have various opinions about the nature of science and it was determined that the CKCM is useful in bringing these opinions to a sufficient level.