'El-Menar' ve 'El-Mizan' tefsirlerinde muhkem ve müteşabihat -karşılaştırmalı bir inceleme-
Muhkam and mutashabihat between Al-Manar and Al-Mizan tafsirs-the comparative study-
- Tez No: 582911
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT OKUMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Rashid Reza, Muhammad Abduh, Tabatabai, Sunni, Shiite, Muhkem, Muteshabih, Te'vil
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Kur'an'ın ayetlerinden bir kısmının manası açıktır(muhkemdir). Diğer kısmı ise yoruma açıktır(müteşabihtir). Allah (c.c) bu ayrımı, Al-i İmran suresi 7. ayette yapmıştır. Kur'an-ı Kerim'e müteşabih ayetleri içinde bulundurması nedeniyle itiraz etmek mümkün değildir. Müteşabih, anlamı ve delaletleri gizli olan ayetlerin muhkem olan kısımlarına başvurduğunda açıklığa kavuşur ve anlamı belirginlik kazanır. Böylece müteşabih olan bir ayet, muhkem olan bir diğer ayetin aracılığıyla muhkemleşir. Bu konuda ortaya çıkan tartışmalar, alimlerin ayetleri farklı biçimde yorumlama biçimlerinden ve ayetin anlamındaki kapalılığın nedenini kullanılan dilin özelliklerinin iyi bilinmemesinden kaynaklandığına bağlanmıştır. Bu çalışmada Sünni ve Şii mezheplerinde ortaya çıkan yenilikçi düşünceler muhkem ve müteşabih olan yaklaşımlarını mukayeseli olarak ele alınmıştır. Sünni ve Şii tefsir kategorilerine dahil olan Reşid Rıza ve Tabatabai'nin tefsirleri, muhkem ve müteşabih ile ilişkilendirdikleri ayetleri yorumlama şekilleri yönünden de ele alınmıştır. Çeşitli İslami mezheplere mensubu olan Müslüman halkların birbirlerine inanç ve düşüncelerini, temel kaynaklar aracılığıyla tanımalarını sağlamayı ve böylece birbirlerini daha iyi tanıyarak İslami vahdet ve kardeşliğin pekişmesi yönünde Ehl-i sünnet ile Şia'yı yaklaştırmak gibi çok önemli bir amacı gerçekleştirmektedir. Anahtar kelime: Reşid Rıza, Muhammed Abduh, Tabatabai, Şia, Sünne, Muhkem, Müteşabih, Te'vil.
Özet (Çeviri)
Some of the verses of the Holy Qur'an have a clear meaning (Muhkem) while other parts what said similar (mutasabih) are open to interpretation. Allah has made this distinction in (verse 7 of Surah Al-Imran). It is not possible to object to the Holy Qur'an because it contains verses (similar). Similar verses, the meaning and sign of the hidden parts of the verses that apply to the judiciary becomes clear and the meaning earn clarity. Thus, a similar verse (mutasebih) that is consensual becomes a clear through another verse, which is the the exact verse (Muhkem). The debates that emerged on this subject were attributed to the ways in which scholars interpret the verses differently, and the reason for the closeness in the meaning of the verse stems from the lack of knowledge of the characteristics of the language used. In this study, aspects of Sunni and Shiite sects are discussed by comparing the emerging and innovative approaches of the Sunni and Shiite sects. The Rashid Reza and Tabatabai interpertation, which are included in the Sunni and Shiite commentary categories, are also discussed in terms of their interpretation of the verses they associate with clear (muhkem) and similar (mutashabih) verses. It accomplishes a very important aim of enabling Muslim peoples from various Islamic sects and circles to recognize each other's beliefs and thoughts through basic sources, and to bring them closer to Sunni and Shiite affliate in order to better understand each other and reinforce Islamic welfare and brotherhood.