İlkokulda verilen ev ödevlerinin öğretmen, öğrenci ve veli görüşlerine göre incelenmesi
Examination of homework assignments in elemenraty school according to the teachers, students and parents' views
  1. Tez No: 582912
  2. Yazar: NESLİHAN GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN SAMANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ilkokul, ev ödevi, öğretmen, öğrenci, veli, elementary school, homework, teacher, student, parent
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: İlkokulda verilen ev ödevlerinin öğretmen, öğrenci ve veli görüşlerine göre incelenmesidir. Yöntem: Araştırma nitel araştırma yöntemlerine göre yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu Erzurum il merkezindeki 3 ilkokuldan 120 öğrenci, 36 öğretmen ve 76 veli oluşturmaktadır. Araştırmada amaçlı örnekleme türlerinden maksimum çeşitlilik örneklemesi kullanılmıştır. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Elde edilen veriler nitel araştırmada kullanılan içerik analizi tekniği ile analiz edilerek sunulmuştur. Bulgular: Araştırmadan elde edilen veriler; genel olarak öğretmen, öğrenci ve velilerin ev ödevleriyle ilgili olumlu yönde görüş bildirdiklerini ortaya koymaktadır. Araştırma bulguları; öğrencilerin kendilerine fazla ödev verilmesini, öğretmenlerin öğrencilerinin ödevleri zamanında yapmamalarını, velilerin ise öğretmenlerin fazla ödev vermelerini bir sorun olarak algıladıklarını göstermektedir. Yine ev ödevleriyle ilgili bulgular, öğrencilerin sorumluluk kazanmaları, öğrenilen bilgilerin pekiştirilmesi ve öğrenci başarısını arttırma noktasında önemli olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç: İlkokulda verilen ev ödevleriyle ilgili süreçte yaşanan bazı sorunlar olmasına rağmen ödevlerin öğrencileri akademik yönden geliştirdiği sonucuna varılmıştır. Ödevlerle ilgili öğretmenlerin büyük çoğunluğu, öğrencilerinin zamanında ödevlerini yapmalarını ve ödev sorumluluklarını üstlenmelerini vurgulamışlardır. Öğrenci velileri ise verilen ev ödevlerinin daha faydalı olması için öğretmenlerin verdikleri ödevleri kontrol ederek öğrencilere dönüt verilmelerini önermişlerdir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to examine homework assignments in elementary school according to teachers, students, and parents' views. Method: The study was conducted according to qualitative research methods. The study group consists of 120 students, 36 teachers and 76 parents from 3 primary schools in Erzurum city center. Maximum diversity sampling was used in the study. The data of the study was collected by a semi-structured interview form prepared by the researcher. The data obtained were analyzed by using content analysis technique used in qualitative research. Findings: The findings obtained from the research; In general, teachers, students and parents expressed positive opinions about homework. Research findings; It shows that students perceive that they are given too much homework, teachers perceive that the students do not do their homework on time, and parents perceive that teachers give too much homework. Findings related to homework also show that homework is important for students to gain responsibility, reinforce the knowledge learned and increase their success. Result: Although there were some problems in the process of homework given in primary school, it was concluded that homework improved the students academically. The majority of teachers emphasized that their students should do their homework in time and take responsibility for their homework. On the other hand, the parents of the students suggested that they should give feedback to the students by checking the homework to make the homework more productive.