Akyaka ilçe merkezinin coğrafyası
Geography of Akyaka district center
- Tez No: 583109
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Akyaka Ġlçe Merkezi, Hars Kıta Ġklimi, Tarım ve Hayvancılık, Karahan Deresi ve Möküz Deresi, Akyaka District Center, Hars Continental Climate, Agriculture and livestock, Karahan Stream and Möküz Stream
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Akyaka ilçe merkezi Doğu Anadolu Bölgesi‟nin Erzurum-Kars Bölümü‟nde yer almakta olup idari açıdan Kars iline bağlıdır. Batıdan ve kuzeyden Arpaçay ilçesi, güneyden Kars merkez ilçe ve doğudan da Ermenistan‟la komĢudur. Kars Ģehrine 59 km, Ermenistan sınırına ise 13 km uzaklıktadır. Akyaka ilçe merkezi 22,2 kmᶟ yüz ölçüme sahiptir. Ortalama yükseltisi 1477 m olan araĢtırma sahası Ģu anki görünümünü 3. Zamanın sonları ile 4. Zamanın baĢlarında kazanmıĢ volkanik kayalarla kaplı bir plato sahasıdır. Sahada sert karasal iklimin etkileri görülmektedir. Yıllık ortalama yağıĢ miktarı 436,3 mm iken yıllık ortalama sıcaklık değeri 7,6℃‟dir. Sert karasal iklim Ģartları nedeniyle ağırlıklı olarak step bitki örtüsü ve kahverengi step toprakları yayılıĢ göstermektedir. Hazar Kapalı Havzası içerisinde yer alan araĢtırma sahasının baĢlıca akarsularını Karahan Çayı ile Möküz Çayı oluĢturmaktadır. AraĢtırma sahasının nüfusu 1886‟dır. YerleĢme tarihi MÖ 9. yüzyıla kadar dayanmaktadır. 29 Temmuz 1988 tarihine kadar Arpaçay ilçesine bağlı bir bucak merkeziyken bu tarihten itibaren ilçe olmuĢtur. Hakim ekonomik faaliyet hayvancılık ve buna bağlı tarımsal faaliyetlerdir. Ticaret, sanayi ve turizm geliĢmemiĢtir. AraĢtırma sahası ile çevre yerleĢmeler arasındaki ulaĢım karayolu ve demiryoluyla sağlanmakta olup, kıĢ mevsiminde ulaĢımla ilgili sorunlar yaĢanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Akyaka district center is located in Erzurum-Kars Department of Eastern Anatolia Region and it is administratively connected to Kars province. It is neighbor with Arpaçay district in the west and north, Kars central distirict in the South and Armenia in the east. It is 59 km from Kars and it is 13 km from the border with Armenia. Akyaka district center has 22,2 kmᶟ face measurement. Our research area, which has an average elavation of 1477 m, is a plateau area covered with volcanic rocks gained in tertiary and kustner harda. The effects of hars continental cilimate are observed in the field. While the average annual rainfall is 436.3 mm and the average annual tempe rature is 7.6. C . Due to the harsh terrestrial climate, mainly steppe vegation and brown steppe soil shows the distribution. The main rivers our area located in the Hazar Closed Basin are the Karahan Stream and Möküz Stream, which connects to the Karahan Stream in the district center. The population of our research area is 1886 in case the population density is 84, 9 km person. The site dates back to the 9th century BC, while it was the center of a parish in the town of Arpaçay until 29 July 1988, it has gained district status from the mentioned date. The dominant economic activity is livestock and related agricultural activites. Trade industry and tourism did not show much improvement in our research area. The site transportation is provided by road and rail.