Coğrafi bakış açısıyla mangal kömürü üretimi ve Köprüköy örneği
Production of barley coal with geographical perspective and example of Köprüköy
- Tez No: 583136
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNAY KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Mangal kömürü, ağaç türleri, kömür kalitesi, Charcoal, tree specios, quality of charcal
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
FAO (1985)'ya göre odun kömürünün kalitesi, nem içeriği, uçucu madde oranı, kül içeriği, karbon içeriği, fiziksel özellikleri, adsorbisyon kapasitesine göre belirlenmektedir. Gereksinim duyulan bu ihtiyacı karşılamak ve geçimlerini sağlamak amacıyla mangal kömürü ocakları kurulmaktadır. Türkiye geneli düşünüldüğünde Köprüköy mangal kömürü üretimi bakımından çok önemli bir üretim alanı olduğu söylenemez. Fakat yine de belli orandaki bir ihtiyacı gidermektedir. Mangal kömürü üretiminin orman ve ormancılık çalışmalarına zarar vermeden istihdama, kırsal kalkınmaya ve bölgesel ekonomiye katkı sağlayan bir uğraş olarak teknik, ekonomik ve sosyal açıdan incelenmesi, yaşanan sorunların saptanması ve öneriler geliştirmesi önem arz etmektedir. Coğrafi Bakış Açısıyla Mangal Kömürü Üretimi ve Köprüköy Örneği adlı tez çalışmasının amacı Köprüköy ilçesi sınırlarında mangal kömürü yapımında kullanılan ağaç türlerinin tespit edilmesi ve bu belirlenen ağaç türlerinin mangal kömürü kalitesi üzerinde etkisinin olup olmadığını belirlemektir. Araştırma sınırları içinde mangal kömürü üretimi sadece bir alanda yapılmaktadır. Seçilen bu alanda ki meşe türlerinin mangal kömürü üretiminde pek fazla kaliteli olmadığı tespit edilmiştir. Şekil ve grafikler oluşturulmuş, tablo, grafik ve analiz süreçlerine dâhil edilerek mantıksal çıkarımlar ve düzenlemeler yapılmıştır. Tüm bu veriler doğrultusunda Köprüköy örneğinde kaliteli mangal kömürü elde edilmediği ve bu şekilde bir üretim devam ederse az olan orman varlığı da yok olmaya mâhkum olacaktır. Bu tez çalışması çeşitli kurum ve kuruluşların kayıtlarından, arazi incelemelerinden ve yapılandırılmamış görüşmelerden elde edilen veriler değerlendirilerek Köprüköy ilçesindeki mangal kömürü üretimi örneği yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
According to the FAO, the quality of charcoal is related to humidity, adsorption and physical properties. Charcoal is traditionally used for various purposes in Turkey. The content of voatile matter, carbon and as hare also important. Inour country, charcoal furnaes are established to satisty this need and earn Money. FAO (1985) according to the wood coal quality; the moisture content of volatile matter content, ash content, the carbon content of the physical properties of adsorption capacity is determined according to the. Köprüköy is not a vital place to produce charcoal in Turkey but ıt satisfies part of the need. For this reason, it is important to examine the production process of charcoal from the technical, economic and social aspects, to idenfity the living problems and to develop suggestions. The main purpase of study is to examine the production of charcoal from a geographicol perspective in Köprüköy, tree species used for making charcoal and the impact of specified tree species in the production of charcoal. There is only one area not suitable for production of charcoal. Figures and graphs were created and logical inferences and arrangements were made by including them in tables, graphs and analysis processes. In line with all these data, if there is no quality barbecue coal obtained in the Köprüköy sample and if such production continues, the scarce forest assets will be doomed. The production of charcoal shoul not be harmful for woods ıt should be useful for economy, people who live in this place and solution of problems. This thesis includes institution records, investigotion of the areas and the example of Köprüköy.