Hayal ve gerçek arasında bir usta: Hayao Miyazaki'nin fantastik figürleri
A master between dream and reality: Hayao Miyazaki's fantastic figures
- Tez No: 621766
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMİ ONUR BİNGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Hayao Miyazaki, Karakter Tasarımı, Manga, Hayao Miyazaki, Character Design, Manga
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Japonya coğrafi konumu nedeni ile dışa kapalı bir ülkedir. Kendi değerlerine sımsıkıya bağlı olan bu ülkede Edo dönemi illüstrasyon sanatçılarının da etkisiyle manga kültürü ortaya çıkmış, başlarda manga baskıları için kâğıt sıkıntısı çekilirken 2. Dünya Savaşı sonrası bu kültür yayılmış ve animenin doğuşunda büyük rol oynamıştır. Japon kültürü, dini ve inanışları çok zengindir. Japonların milyonlarca tanrıları, sayısız Yokai, Yurei ve Kamileri, çeşitli halk efsaneleri vardır. Bu kültür manga ve animede de etkisini göstermiştir. Japon manga ve anime sanatçısı Hayao Miyazaki bu etkileri eserlerinde kendi fantastik penceresinden sunar. Gelenekle büyüyü harmanlar. Onun filmlerinde çatıdan çatıya atlayabilir, bir cadının süpürgesiyle uçabilir, insanların göremedikleri büyülü dünyalarda yolculuk yapabilir, gökte asılı bir kalede kendinizi bulabilir, yürüyen bir şatoyla gezebilirsiniz. Savaş ve yıkım her filmde vardır fakat bunlar sadece filmin arkaplanıdır. Bir denizkızının insan olabileceğine, Totorolar'ın ve başka diyarların varlığına, bir Kedi Otobüs'ün sizi istediğiniz yere götürebileceğine inanırsınız. Doğaya ve tanrılara saygısızlık ettiğinizde cezalandırılacağınızı bilirsiniz. Eğer yönetmene bir davranışçının bakış açısıyla yaklaşırsak, onun çevresi, okudukları, gördükleri, seyrettikleri, hem genetik mirası, kendi kültürü, hem de kendinde zaten var olan potansiyeli düşünmeliyiz. Bu tez çalışmasında Hayao Miyazaki'nin fantastik karakterlerini yaratırken nelerden esinlendiği ve bu karakterlerin nasıl ortaya çıktığı yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Japan is a country that is not influenced by the outside due to its geographical location. In this country which is firmly attached to its values, manga culture emerged under the influence of Edo period illustration artists, while paper shortages were drawn for manga prints at first, after World War II, this culture spread and played a major role in the birth of the monument. Japanese culture is rich in religion and beliefs. There are millions of Japanese gods, countless Yokai, Yurei and Kami, various folk legends. Japanese manga and anime are also influenced by this culture. Japanese manga and anime artist Hayao Miyazaki presents these effects from his own fantastic window in his works. He blend the magic with tradition. In his films, you can jump from roof to roof, fly with a witch's broom, travel in magical worlds that people can't see, find yourself in a castle hanging in the sky, and walk around with a moving Castle. War and destruction are in every film, but they are just the background of the film. You believe that a mermaid can be human, Totoros and other lands, and a Cat Bus can take you wherever you want. You know that if you disrespect nature and gods, you will be punished. If we approach the director from the perspective of a behaviourist, we should consider his environment, both his genetic heritage, his culture and the potential that exists in him. In this thesis, it is revealed what was inspired by Hayao Miyazaki's fantastic characters and how these characters emerged.