Sosyal bilgiler dersinde bilinçli tüketicilik eğitimine ilişkin bir eylem araştırması
An action research about conscious consumerism education in social studies course
  1. Tez No: 583148
  2. Yazar: İBRAHİM AKTAŞLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKER DERE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, sosyal bilgiler, ortaokul öğrencileri, bilinçli tüketicilik, tüketici hakları, Education, social studies, secondary school students, conscious consumerism, consumer rights
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışmanın amacı, 5. sınıf sosyal bilgiler öğretimi bağlamında bilinçli tüketicilik eğitimine yönelik öğretim etkinlikleri tasarlayarak bu etkinlikleri uygulamak ve bu etkinliklerin 5. sınıf öğrencilerinin bilinçli tüketicilik ile ilgili bilgi, algı ve farkındalığını arttırmada ve bu konudaki kavram yanılgılarını gidermedeki etkililiğini ortaya koymaktır. Çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması desenine göre tasarlanmıştır. Amaçlı örneklem yöntemine göre belirlenen çalışma grubunda, Konya ilinde hizmet veren bir devlet ortaokulunda öğrenim gören 23 öğrenci yer almıştır. Çalışmanın verileri; ön bilgi değerlendirme ve son bilgi değerlendirme formları, öğrencilerle yapılan yapılandırılmış görüşmeler, öğretmen gözlemleri, etkinlikler ve ders video kayıtlarından toplanmıştır. Toplanan veriler, içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Araştırma sürecinde öncelikle ön bilgi değerlendirme formu uygulanmış ve öğrencilerin bilinçli tüketicilik konuları hakkındaki bilgileri tespit edilmiştir. Daha sonra öğrencilerin eksik ya da yanlış bilgileri dikkate alınarak, bilinçli tüketicilik konuları ile ilgili etkinlikler yapılmıştır. Araştırma sonuçları, yapılan etkinliklerin öğrencilerin bilinçli tüketicilik konularını daha iyi öğrenmelerinde ve kavram yanılgılarının gidermelerinde katkı sağladığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to design and implement educational activities for conscious consumer education in the context of 5th-grade social studies education and to demonstrate the effectiveness of these activities in increasing the knowledge, perception, and awareness of 5th-grade students and eliminating misconceptions about this issue. The study was designed according to the action research design, one of the qualitative research methods. 23 students studying in a public secondary school in Konya were included in the study group which was determined according to the purposive sampling method. The data of the study were collected from preliminary information assessment and final information assessment forms, structured interviews with students, teacher observations, course activities, and video recordings. The collected data were evaluated by the content analysis method. During the research process, a preliminary information evaluation form was applied and students' knowledge about conscious consumerism issues was determined. Afterward, activities related to conscious consumerism were conducted by taking into consideration the students' lack of knowledge or misinformation. The results of the research showed that the activities contributed to the better learning of conscious consumerism issues by the students and the elimination of misconceptions.