Resim sanatında fotoğraf-portre resim ilişkisi
Photograph, portrait and painting relation in pictorial art
- Tez No: 583227
 - Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN AYAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
 - Anahtar Kelimeler: Fotoğraf, Sanat, Portre, Öz portre, Türk Resim Sanatı, Photography, Art, Portrait, Selfportisit, Turkish Painting Art
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 144
Özet
“Camera Obscura”nın icadıyla başlayan fotoğraf-portre resim ilişkisi, günümüze kadar çok büyük bir değişim ve gelişim sürecinden geçmiştir. Bu bağlamda Camera Obscuranın icadı ve fotoğrafa yansımaları süreç içerisinde incelenmiş ve resim sanatı ile olan ilişkisi irdelenmiştir. Fotoğrafın Resim sanatıyla ilişkisini ve etkileşimini Batının fotoğrafı kabulü ve resim sanatında kullanması ve Batı Sanatındaki gelişmelere bizim, yani Türk Ressamlarının yaklaşımları ve eserlerinde kullanma şekilleri açıklanarak, örneklerle işlenmiştir. Fotoğrafın resim sanatına olan katkıları, resmin de fotoğrafa getirileri incelenmiştir. Türk Resim Sanatında fotoğraf-portre resim ilişkisi, foto-yorumcuları, bazı kaynaklara göre Türk resim sanatının öncüleri olarak ta kabul edilen Primitiflerin eserleri incelenmiş ve günümüze kadar gelen sürecin üzerinde durulmuştur. Batı sanatında portrenin zaman içerisindeki gelişimi, portrenin tanımı ve Türk sanatçılarının portreyi eserlerinde kullanmaları akımlar baz alınarak incelenmiş ve karşılaştırmalar yapılarak örneklendirilmiştir. Ressamların sanat eserlerini kurgulama biçimleri ve üslup açısından fotoğrafı kullanmaları ve portre resmindeki etkileşim, sanatçıların materyal olarak kullandıkları fotoğraflar yan yana getirilerek, dönemin sanat anlayışı ile ele alınıp karşılaştırılarak analiz yapılmıştır. Metnin son bölümünde ise Silver GÖZÜTOK'un resimlerinin analizi, fotoğrafla etkileşimi ele alınarak karşılaştırılmış portre resimlerinin irdelenmesi yapılarak çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The relationship between portrait art and photography has begun with the invention of Camera Obscura and saw many developments through years. In this respect, the invention of Camera Obscura and its influences on art and how it triggered innovations in art processes is examined in this work. The relationship between art and photography, how western world and the rest of the world approached to the rise of photography, what kind of developments photography saw through art or vice versa, and the approach of Turkish artists to“art & photography”concept are the main topics discussed. The statements are supported with examples and explanations about work processes of artists, as well as the development processes of art and photography influentially linked with each other. Additionally, the relationship between portrait art and portrait photography in Turkish art, the art of the Primitives who are considered the pioneers of Turkish Art according to significant sources, and the thus far process of art-photography relationship is also examined in this work. The way artists build their compositions based on photography, the importance of resemblences and differences within the interaction between art & photography and the development of this connection over years are analyzed with comparison methods using the photographs that artists based their compositions on, accompanying with the artistic approach of their time. In conclusion, Silver GÖZÜTOK's paintings are analyzed and examined based on the contribution and influence of photography on her works.