Belediyelerin karar alma süreçlerine sivil toplum kuruluşlarının etkisi: Çanakkale Belediyesi örneği
The impact of non-governmental organizations on decision making processes of municipalities: The case of Çanakkale Municipality
  1. Tez No: 583287
  2. Yazar: DİLARA BENEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÖRÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Demokrasi, Yerel Katılım, Yerel Yönetimler, Sivil Toplum Kuruluşları, Local Democracy, Local participation, Local Administrations, Non-Governmental Organizations
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Eski çağlarda uygulama alanı bulan doğrudan demokrasinin günümüz şartlarında uygulanması mümkün görülmemiştir. Bu sebeple demokrasiyi gerçekleştirmenin aracı olarak temsili demokrasi uygulamaları karşımıza çıkmaktadır. Ancak temsili demokrasi anlayışının, halkın taleplerini yeterince karşılayamaması sebebiyle halkın taleplerini yöneticilere iletmesini sağlayacak ve onlar üzerinde baskı unsuru oluşturabilecek, gerektiğinde denetim mekanizması olarak görev yapabilecek örgütlü yapılara ihtiyaç duyulmuştur. Bu ihtiyaçta sivil toplum kuruluşlarını ortaya çıkarmıştır. Bu yönüyle sivil toplum kuruluşları, çoğulcu ve katılımcı demokrasi anlayışının gelişmesi ve gerçekleşmesinde önemli bir rol üstlenmişlerdir. Yerel yönetimler açısından duruma bakıldığında, yerel kamu politikalarının oluşturulması, yerel yönetimlerde şeffaflığın ve denetlenebilirliğin sağlanması için halkın yerel yönetimlerin karar alma sürecine katılımı oldukça önem arz etmektedir. Bunu sağlamak için sivil toplum kuruluşlarına önemli bir görev düşmektedir. Sivil toplum kuruluşlarının üzerine düşen bu görevi gereği gibi yerine getirebilmesi için yasal mevzuatın buna izin vermesi ve yerel yönetimlerin de katılımcı demokrasi anlayışını benimsemesi gerekmektedir. Bu çalışma; Çanakkale Belediyesi'nin sivil toplum kuruluşlarını ne derece benimsediğini, sivil toplum kuruluşlarına eşit davranıp davranmadığını, karar alma sürecinde sivil toplum kuruluşlarını dikkate alıp almadığını, katılımcı demokrasinin gerçekleşmesi ve gelişmesindeki rolü konusunda sivil toplum kuruluşu üye ve temsilcilerinin algılarını tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
It has been considered to be impossible for direct democracy which had an application area in ancient times to be applied in current circumstances. Therefore, applications of relative democracy come up as a tool of realizing democracy. However, because understanding of relative democracy cannot sufficiently meet the needs of public, organizational structures, which will enable demands of public to be transferred to executives, which will be able to form an element of oppression on them, and which will be able to act as a control mechanism, has been needed., NGOs have emerged from this need. From this aspect, NGOs has assumed an important role in development of realization of understanding of pluralistic and participatory democracy. In terms of local administrations, it is very important for public to participate in decision making process of local administrations in order for local public policies to be formed, for transparency and auditability to be enabled in local administrations. In order to enable this, an important role falls to NGOs. In order for NGOs to be able to fulfil this duty of theirs duly, legal legislation must permit this and local administrations must adopt the understanding of participatory democracy. This study was carried out to determine how much Municipality of Çanakkale embraces NGOs, whether it treats NGOs equally, whether it takes NGOs into consideration during the process of decision-making, and the perceptions of members and representatives of NGOs in its role in the development and realisation of participatory democracy