'Beyaz' Avustralya'nın inşası: Göç fenomeninin sosyo-kültürel ve eko-politik kodları
The construction of 'White' Australia: Socio-cultural and eco-political codes of the migration phenomenon
- Tez No: 583290
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKET YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Avustralya, Göç, Beyaz Avustralya Politikası, Aborijinler, Kolonizasyon, Asimilasyon, Koyu Tenli İşçiler, Australia, Migration, White Australia Policy, Aboriginals, Colonisation, Assimilation, Coloured Labour
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bölgesel Araştırmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Beyaz Avustralya Politikası, yeni kurulmuş Avustralya Devletinin, bu yeni ülkede Anglo-Avustralya toplumunu oluşturma; milli bir kimlik geliştirme ve bu doğrultuda Anglo-Keltik kan bütünlüğü bozulmamış bir toplum oluşturma çabasının temel doktrinidir. Temelleri 1850'li yıllara dayanan ve Avustralya'nın sadece beyaz İngilizler'in istifadesine sunulmasını amaçlayan ırkçı ve sömürgeci bir yaklaşımın sonucudur. İngiltere'nin üç katı büyüklüğündeki bu topraklardan toplumsal ve ekonomik olarak en mükemmel şekilde istifade edilebilmesi için bölgenin hızlıca İngiliz kökenli insanlar tarafından doldurulmasını hedefleyen; koyu tenli insanların istenmediği ütopik ve ari bir ülke hayalinin planlandığı ve uygulanan kanunlarla bu durumun uzun süre sağlandığı ekonomik ve politik bir modeldir. Sadece ekonomik kazanımlar doğrultusunda, işgücü ihtiyacının temini maksadıyla çevre ülkelerden geçici süreli kabul edilmiş renkli tenli insanlarla Avustralya Devletinin mücadele yönteminin hukuki dayanağıdır. Adakıtada, İngiliz hâkimiyetini perçinlemek ve bu toprakları kraliçe adına sahiplenmek için 1901'de resmen yürürlüğe konan Beyaz Avustralya Kanunu, 1973'te yürürlükten kaldırılana kadar Avustralya'nın politik, ekonomik ve demografik yapısının tesisinde en önemli faktör olarak göze çarpmaktadır. Dönemin sömürgeci ve ırkçı yaklaşımlarını göz önüne seren tarihi deliller barındırmaktadır. İnsan emeğinin nasıl sömürüldüğünün; hak sahiplerinin nasıl ötekileştirilerek haklarının kanun yoluyla gasp edildiğinin tarihi vesikasıdır.
Özet (Çeviri)
The policy known as White Australia, in the newly established state to create Anglo-Australian society was the fundamental doctrine of an effort to develop a national identity and to create an Anglo-Celtic blood integrity intact. It was the result of a racist and colonialist approach, whose origins date back to the 1850s, and aimed at offering Australia only for the benefit of the white British citizens. The aim of this law was to fill these land which is three times larger than England, quickly by people of British origin in order to make the most of social and economic benefits. That was an economic and political model in, which the dream of an utopian and pure country where dark-skinned people were not desired, was planned and the laws were implemented for a long time. It was the Australian Federation's way of dealing with coloured-skinned people who had been temporarily accepted from neighbouring countries for the sake of supplying labor needs only in line with economic needs. The White Australia policy, which was officially enacted in 1901 in order to consolidate the dominance of the England and to claim this land in the name of the queen, was regarded as the most important factor in establishing Australia's political, economical and demographical structure until it was officially repealed in 1973. It contains historical evidence showing the colonialist and racist approaches of the period about exploiting human labour. This is the historical document of the marginalisation of rights holders and usurping their rights by the law.