Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Midyat Kazası (Siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel)
From Reorganizations to Republic Midyat(Politic,social,economic,cultural)
- Tez No: 583368
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY BOZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Midyat, Kaza, Tanzimat, Cumhuriyet, Osmanlı Devleti, Mimari, Midyat, Accident, Tanzimat, Republic, History, Ottoman State, Architecture
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışma; giriş, üç bölüm ile sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş kısmında Midyat kazasının tarihi genel hatlarıyla anlatılmıştır. Kazanın isminin kökeni, kazanın önemi ve geçmişten günümüze tarihsel serüveni açıklanmıştır. Birinci bölümde; kazanın siyasi durumu ve idari yapısı anlatılmaya çalışılmıştır. Osmanlı idaresi döneminde Midyat kazasının genel durumu dönemin sosyal ve siyasal olayları bağlamında işlenmiştir. 1895 Ermeni Olaylarının bölge üzerindeki etkileri, Birinci Dünya Savaşı sürecinde kazanın siyasi ve sosyal durumu ile Mütareke dönemi Midyat kazasının durumu anlatılmıştır. Ayrıca Milli Mücadele yıllarında bölgedeki olaylar aktarılmıştır. İkinci kısımda kazanın çeşitli idari birimleri, bunların kuruluş yapısı ve tarihsel süreçleri işlenmiştir. İkinci bölümde; kazanın idari, sosyal ve ekonomik durumu anlatılmıştır. Birinci kısımda sosyal yapısı ele alınmıştır. Farklı etnik ve dini inançlar ile bunların birbirleriyle olan ilişkileri işlenmiştir. Geçmişten günümüze bir arada yaşayan farklı etnik toplulukların ve inançların Midyat kazasının gelişimine katkılarına da değinilmiştir. İkinci kısımda kazanın nüfus yapısı aktarılmıştır. Arşiv belgeleri temel alınarak, tablo ve grafikler yardımıyla karşılaştırmalar yapılmıştır. Üçüncü kısımda ise ekonomik yapı ele alınmıştır. Üçüncü bölümde; Midyat kazasının eğitim durumu ve mimari yapıları işlenmiştir. Birinci kısımda kazanın özellikle 19.yüzyıl sonrası eğitim kurumları ele alınmıştır. İkinci kısımda ise kazanın tarihi camileri, kiliseleri, manastırları, hanları ve Midyat'ın tarihi evleri işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This work; The entrance is composed of three sections and the result section. The origin of the name of the accident, the importance of the accident and the historical adventure from past to present is explained. In the first chapter; political situation and administrative structure of the accident. The general situation of the Midyat accident during the Ottoman administration was covered in the context of the social and political events of the period. The effects of the Armenian incidents on the region in 1895, the political and social situation of the accident and the state of the Midyat accident during the First World War. Also during the National Struggle years, events in the region were transferred. In the second part, various administrative units of the accident, their organizational structure and historical processes are discussed. In the second part; The administrative social and economic situation of the accident is explained. Different ethnic and religious beliefs and their relations with each other have been studied. The contribution of different ethnicities and beliefs living in the past from the past to the development of the Midyat accident was also mentioned. In the second part, the population structure of the boiler was transferred. Based on archival documents, comparisons were made with the help of tables and graphs. In the third part, economic structure is discussed. In the third chapter; The educational status and architectural structures of the Midyat accident were studied. In the first part, especially the 19th century educational institutions of the boiler are discussed. In the second part, historical mosques, churches, monasteries, inns and historical houses of Midyat were processed