İslam'ın ilk üç asrında sire alanına katkıda bulunan kadınların tespiti ve bunların rivayetlerinin değerlendirilmesi
Determining the women contributed to sira in the first three centuries of İslam and evaluating of their narratives
- Tez No: 583378
- Danışmanlar: PROF. DR. RIZA SAVAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Siret, Kadın Raviler, Hz. Peygamber, Mekke, Medine, Prophet's biography, women narrators, Muhammad (PBUH), Makkah, Medina
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 286
Özet
Siret-i Nebi ile ilgili kadın ravilerin rivayetlerini inceleyen bu çalışma daha önce yapılmayan özgün bir araştırmadır. Nitekim bazı ravileri konu edinen çalışmalar dışında böyle bir çalışma yapan birine ulaşamamaktadır. Bu çalışmayla kadın raviler, yaptıkları rivayetler ve bunların diğer nesillere aktarmalarıyla Siret-i Nebiye katkılarını net ve kapsamlı bir şekilde ortaya koymaya çalışacağız. Çalışma metodumuz söz konusu rivayetlerin tesbiti, analizi, karşılaştırması ve eleştirisi şeklinde olacaktır. Bu çalışma bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında“siret”kavramının sözlük ve terim anlamı ile“megâzi”ve“siret”kavramlarının tanımına yer verdik. Daha sonra sahabenin Siret-i Nebi ve onun rivayetine verdiği öneme, Siret-i Nebi'nin tarihî olarak tedvin edilmeye başlamasına, İslam'ın kadın eğitimine verdiği öneme değinmektedir. Birinci bölümde Hicrî 3. Yüzyıla kadar Siret-i Nebiyi rivayet eden kadın ravilerin hayatı, yaşadıkları önemli olaylar, hocaları, öğrencileri, vefatları ve en önemli rivayetlerini incelemektedir. İkinci bölümde Mekke dönemi ile ilgili Siret-i Nebi alanında kadınların naklettikleri rivayetleri ve bu rivayetlerin değerlendirilmesi, analiz ve eleştirilerine yer vermektedir. Bu bölümü hazırlarken kronolojik sırayı takip ettik; yani Hz. Peygamber'in (s.a.s.) nesebinden başlayarak Medine'ye hicretiyle sonlandırdık. Üçüncü bölümde ise Medine dönemi ile ilgili Siret alanında kadınların tarih rivayetleri ve bu rivayetlerin değerlendirilmesi, analiz ve diğer rivayetlerle karşılaştırılması ve daha sonra eleştirilerine yer verdik. Bu bölümde de kronolojik sırayı takip ederek Hz. Peygamber'in (s.a.s.) Medine hicretinden Bedir gazvesine kadar meydana gelen olayları ele aldık. Bu bölümü Hz. Peygamber'in hastalığı ve vefatı başlığıyla bitirmektedir.
Özet (Çeviri)
The topic of women's historical narratives about the Prophet's biography is a subject that is not prearranged. As we did not found anyone who discuss on a subject comprehensively. But there are few studies done by people partially taken some of these women narrators. In this study, we try to give a clear and comprehensive picture of the life of women's narrators, their narration in the Prophet's biography, their contributions to the Seerah an-Nabawiyyah, and its transmission to the next generations. And also we try to present the critical, analytical and comparative studies of those narrations. We divided this work in to an introduction and three chapters. An introduction include the definition of biography literally and terminology. The Definition of the term Seerah and Almghazi. It also includes the interest of the Companions in the Prophet's biography and narration as well as the beginning of historical blogging in the biography and finally the attention of Islam to the education of women. The first chapter includes discussion about the“women narrators”of the Prophet's biography until the third century Hijra, through the talk about each of these narrators in terms of birth and the most important events of her life. It is also include the information about her teachers and students, her death and the important narration that she narrated. The second chapter deals with women's historical narratives in the field of biography about the“Makkah era”and the comparative analysis and critique of these narratives. This chapter was arranged in chronological order. Started from the ancestors of the Prophet (peace be upon him) up to the migration of Medina. The third chapter deals with women's historical narratives of the Prophet's biography about the Madina era and the comparative analysis and critique of these narratives. This chapter also based on the chronological order, starting with the events of the Prophet's migration to Madina, until the Battle of Badr, and at the end of this chapter we discuss about the disease and death of the Prophet Muhammad (PBUH).