İslâm'ın ilk üç asrında Kâbe tarihi
The History of Qa'ba in the First Three Centuries of Islam
  1. Tez No: 822190
  2. Yazar: NİLGÜN ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENAY ÖZGÜR YILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kâbe, Kâbe'nin İsimleri, Mescid-i Harâm, Mekke, Hz. İbrâhim, Hz. Muhammed, Hulefâ-i Raşidîn, Abdullah b. Zübeyr, Haccâc b. Yusuf, Kaaba, Name's of Kaaba, Masjid al-Haram, Mecca, Prophet Ibrahim, Prophet Muhammad, al-Khulafāʾ al-Rāshidūn, ʿAbd Allāh b. al- Zubayr, al-Ḥajjāj b. Yūsuf
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 463
Özet
İslâm inancına göre yeryüzünün ilk mâbedi Kâbe, Müslümanların namaz ibadetinde kıbleleri, hac ve umre ibadetlerinde ümmet olarak bir araya geldikleri uluslararası buluşma merkezidir. Bu merkezî mâbed, tarihî sürecinde dinî bir merkez olduğu kadar siyasî, kültürel, ekonomik ve coğrafî bir merkez olarak da rol oynamıştır. Kâbe, kadîm mâbed oluşu hasebiyle birçok isme sahiptir. Bu isimlerin Kâbe'ye mimarî özellikleri, faziletleri ve değeri münasebetiyle verildiği anlaşılmakta, ilgili dönemin dinî, tarihî, kültürel ve sosyoekonomik hususiyetleri ile alâkalı ipuçları vermektedir. Tezimizde, mâbedin“Kâbe”ismi ile Kâbe anlamında kullanılan diğer isimlerinin etimolojisi ve anlam çerçevesi belirtilmiştir. Ayrıca, Mescid-i Harâm ve mâbedin müştemilâtından olan Haceru'l-Esved, Makâm-ı İbrâhim, Hicr-i İsmâil, Mültezem, Müstecâr, Rükûnlar, Zemzem Kuyusu, zemzem suyu, kapısı, kisvesi, Metâf ve Mîzâb (Altınoluk) ile Kâbe'nin hazine ve süslemeleri hakkında verilen malumât siyâsî, kültür ve sanat tarihine ışık tutmaktadır. İncelemiş olduğumuz kaynaklarda Kâbe'nin kâinatla yaşıt olduğu, günümüze kadar on üç kere inşa edildiği kaydedilmektedir. Mâbedin her bir inşası çok önemli olmakla birlikte, tezimiz kapsamında Kâbe'nin bilhassa dört inşasına temas edilmekte ve İslâm tarihinin ilk üç asrında Kâbe'nin mimarîsi ile siyâsî ve kültür tarihi yer almaktadır. Konu bütünlüğünü sağlamak için Hz. İbrâhim ve Kureyş'in Kâbe'yi inşaları, İbn Zübeyr ve Haccâc b. Yusuf inşalarıyla birlikte değerlendirilmiş ve söz konusu dönemin Kâbe'yle ilgili coğrafî, siyasî, askerî ve içtimâî olayları sebep, süreç ve sonuçları ile ele alınmıştır. v Hac ve umre ibadetleri münasebetiyle değindiğimiz Safâ, Merve, Arafat, Müzdelife ve Mina mekânları Kâbe'de başlayan ve Kâbe'de nihayete eren hac menâsikinin gerçekleştirildiği bölgelerdir.
Özet (Çeviri)
According to the Islamic belief, the Kaaba, the first temple of the world, is the qibla, direction of Muslim prayer, and international meeting center where Muslims come together as an ummah during pilgrimages. This central temple had a role as a political, cultural, economic, and geographical center as well as a religious center in its historical progress. The Kaaba has many names by reason of being an ancient temple. It is understood that these names were given to the Kaaba on the occasion of its architectural features, virtues and value, and it gives clues about the religious, historical, cultural and socioeconomic characteristics of the relevant period. In our thesis, the etymology and semantic framework of the name of the holy temple“Kaaba”and other names used in the meaning of Kaaba are stated. In addition, the information given about Ḥajar al-Aswad, Maqām Ibrāhīm, Hijr Ismail, Multazam, Mustajār, Rukns, Zamzam Well, zamzam water, Gate, Kiswa, Maṭāf and Mīzāb (Golden Groove) which are among the outbuildings of the Masjid al-Haram and the temple, along with treasures and decorations of the Kaaba shed light on the history of politics, culture, and art. In our literature, it is recorded that the Kaaba is as old as the universe and has been built thirteen times until today. Although each construction of the holy temple is very important, within the scope of the thesis, the architecture of the Kaaba, and its political and cultural history in the first three centuries of Islamic history are included. In order to ensure the integrity of the subject, the constructions of the Kaaba by Prophet Ibrahim and Quraysh were evaluated vii together with the constructions of Ibn Zubayr and Ḥajjāj b. Yūsuf; and the geographical, political, military, and social events of the said period related to the Kaaba are discussed with their causes, progresses and results. The places of Ṣafā, Marwah, ʿArafāt, Muzdalifah, and Minā, which we mentioned on the occasion of hajj and umrah worship, are the sacred areas where pilgrimage, which begins and ends in the Kaaba, is performed.