Zemin büyütmesinin eşdeğer lineer analizle belirlenmesi: bursa osmangazi örneği
Evaluation of soil amplification by equivalent linear analysis: Bursa Osmangazi case
- Tez No: 583437
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERVİŞ VOLKAN OKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zemin büyütmesi, Bursa Osmangazi, Eşdeğer Lineer Analiz, Evaluation of Soil Amplification, Bursa Osmangazi, Equivalent Linear Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Geoteknik mühendisliğinde karşılaşılan en önemli problemlerden biri deprem esnasında zemin davranışının belirlenmesidir. Zemin büyütmesi, yerel zemin koşulları nedeniyle ana kayadan ölçülen ivme değerlerinin zemin yüzeyinde artması durumudur. Zemin büyütmesi, zemin tabakalarının kalınlığına, cinsine, dinamik özelliklerine, derinlik ve şekil değiştirme seviyesine bağlı değişmektedir. Bu çalışmada Bursa ili Osmangazi ilçesinde bulunan muhtelif mahallelerde daha önceden yapılmış olan sondaj verileri ve sismik çalışmalar kullanılarak Eşdeğer Lineer Analiz yöntemi ile zemin davranış analizleri yapılmış ve zemin büyütmesi incelenmiştir. 17 Ağustos 1999 Kocaeli depremi, 12 Kasım 1999 Düzce Depremi, 23 Ekim 2011 Van depremi verileri kullanılarak Osmangazi zemininin deprem hareketlerinden nasıl etkilendiği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the mos importantproblems encountered in geotechnical engineering is the determination og ground behavior during the earthquake. Soil amplification is the increase in the acceleration values measured on the ground surface due to local soil conditions. The soil amplification varies depending on the thickness, type, dynamic properties, depth and deformation level of the soil layers. In this study, ground behavior analysis was performed with Equivalent Linear Analysis method and ground amplification was investigated in various neighborhoods located in Osmangazi district of Bursa province by using previously made drilling data and seismic studies. August 17, 1999 Kocaeli earthquake, November 12, 1999 Düzce earthquake, October 23, 2011 Van earthquake using datas, the effects of the earthquake on Osmangazi were discussed.