Diyabetik hastalarda pnömokok aşı farkındalığının değerlendirilmesi
Evaluation of pneumococcal vaccine awareness in diabetic patients
- Tez No: 583470
- Danışmanlar: PROF. ALİ ÖZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, Pnömokok aşısı, Farkındalık, Diabetes, Pneumococcal vaccine, Awareness
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
AMAÇ: Diabetes Mellitus tüm dünyada yaygın olarak görülen ve giderek artan, kronik önemli bir metabolik bozukluktur. Diyabetik hastalarda, pnömokok enfeksiyonları nedeniyle hospitalizasyon ihtiyacı, morbidite ve mortalite riski artabilir. Pnömokok aşılamalarının artmasıyla bu durumun önüne geçmek mümkündür. Bu çalışmada diyabetik hastalarda pnömokok aşılanma durumunu, pnömokok aşı hakkındaki farkındalıklarını, hekimin aşı durumuna ilişkin bilgi ve önerilerinin etkisini araştırdık. GEREÇ VE YÖNTEM: Ocak 2019 - Mart 2019 tarihleri arasında Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi diyabet polikliniğine başvuran toplam 510 diyabetik hastadan 14 soru içeren Pnömokok Aşı Farkındalık Anketini doldurmaları istendi. Anketi doldurmayı kabul eden hastalar formu doktor yardımı ile doldurdular. BULGULAR: Çalışmaya katılan hastalardan %52,70'i kadın, %47,30'u erkek olup hastaların yaş ortalaması 59,73 ±9,92 yıldır. Son 10 yıl içinde herhangi bir aşı yaptırma durumlarına bakıldığında; katılımcıların %55,7'si hiçbir aşı yaptırmamıştır. Hastaların sadece %7,30 'u pnömokok aşısını yaptırmıştır. Pnömokok aşısını yaptırmama nedeni olarak, hastaların %85,20'si pnömokok aşısı yaptırması gerektiğini bilmediğini ifade etmiştir. Bilgilendirme sonrasında aşı olmak isteme durumuna, katılımcıların %70'i pnömokok aşısı olmak istediğini belirtmiştir. SONUÇ: Çalışmamızda diyabetik hastalarda pnömokok aşısı olma oranlarının oldukça düşük olduğunu tespit ettik. Bu oranların artması için hekimlerin ve hastaların farkındalıklarının arttırılması; hekimlerin aşıyı önermesi çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
AIM: Diabetes mellitus is a chronic major metabolic disorder, which is common throughout the world and is gradually increasing. In diabetic patients, the need to hospitalization, the risk of morbidity and mortality due to pneumococcal infections may increase.With the increase of pneumococcal vaccination, it is possible to prevent this situation. In this study, we investigated pneumococcal vaccination in diabetic patients, to determine their awareness about the vaccine, and the effect of the information and recommendation of the physician on the situation of vaccination. METHOD: A total of 510 diabetic patients who applied to the diabetes polyclinic of Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital between January 2019 and March 2019 were asked to fill the Pneumococcal Vaccine Awareness Questionnaire which include 14 questions. Patients who agree to fill out the questionnaire completed the form with the help of doctor. RESULTS: The mean age of the patients was 59.73 ±992 years, while 52.70% of the patients were female and 47.30% were male. In the last 10 years, 55.7% of the participants had no vaccine. Only 7.30% of patients had pneumococcal vaccine. As a reason of not having the pneumococcal vaccine, 85.20% of the patients did not know that they should have the pneumococcal vaccine. After the briefing, 70% of the participants wanted to have a pneumococcal vaccine. CONCLUSION: In our study, we found that the rate of pneumococcal vaccination in diabetic patients was very low. To increase the awareness of physicians and patients in order to increase these rates; it is very important to recommend the vaccine by physician.