Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Polikliniğine başvuran diyabetik hastaların pnömokok ve influenza aşı farkındalığının değerlendirilmesi
Assessment of pneumococcal and influenza vaccine awareness of diabetic patients who admitted to Mugla Training and Research Hospital Internal Medicine Outpatient Clinic
- Tez No: 701590
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE NEŞE YENİÇERİ
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
 - Anahtar Kelimeler: Aşı, pnömokok, influenza, diyabetes mellitus, farkındalık, Vaccine, pneumococcal, influenza, diabetes mellitus, awareness
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Çalışmamızda diyabet tanısı almış hastaların pnömokok ve influenza aşısı farkındalıklarını, aşı yaptırma oranlarını, aşılar hakkında bilgi kaynaklarını, aşı yaptırmama nedenlerini ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda 1 Mart 2021 ile 1 Nisan 2021 tarihleri arasında Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç hastalıkları polikliniğine başvuran diyabetes mellitus tanısı almış 274 katılımcıya aşılanma ile ilgili anket uygulandı. Bulgular: Çalışmaya katılanların %44,5'i kadın, %55,5'i erkek ve yaş ortalaması 59,08 ±13,3'tür. Çalışmaya katılan hastaların pnömokok aşısı yaptıranların oranı %45,6 ve grip aşısı yaptıranların oranı %38,3 olarak tespit edilmiştir. Hastalara aşı olması gerektiğine yönlendiren bilgi kaynakları sorulduğunda grip için %53,3 doktor,%37,1 televizyon, pnömokok için ise %76,8 doktor ve %14,4 televizyon olarak saptanmıştır. Bilgi kaynağı doktor olan hastalara doktor branşı sorulduğunda sırayla grip için %92,9 aile hekimliği ve pnömokok için ise %86,4 olarak aile hekimliği tespit edilmiştir. Grip aşısı yaptırmama nedenleri sorgulandığında hastaların %33,7'si aşı olmam konusunda beni yönlendiren olmadığı için,%13,6'sı grip aşısı hakkında bilgim yok,%32,5'i gerekli olduğu düşünmüyorum yanıtlarını vermişlerdir. Pnömokok aşısı yaptırmama nedenleri sorgulandığında hastaların %43,6'sı aşı olmam konusunda beni yönlendiren olmadığı için,%16,1'i pnömokok aşısı hakkında bilgim yok,%26,8'i gerekli olduğu düşünmüyorum yanıtlarını vermişlerdir. Sonuç: Diyabetik hastalarda influenza ve pnömokok aşı farkındalığı konusunda yaptığımız çalışmada elde ettiğimiz sonuçlar istenilen hedeflerden daha düşük oranda bulunmuştur. Doktorların özellikle aşıları önermesinin aşı farkındalığını ve aşılanma oranını arttıracağını tespit ettik.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to reveal the awareness of pneumococcal and influenza vaccines, vaccination rates, sources of information about vaccines, and the reasons why they were not vaccinated in patients diagnosed with diabetes. Materials and Methods: In our study, a questionnaire was applied to 274 participants diagnosed with diabetes mellitus who applied to the Muğla Training and Research Hospital Internal Medicine outpatient clinic between March 1, 2021 and April 1, 2021. Results: 44.5% of the participants were female, 55.5% were male and the mean age was 59.08 ±13.3. Of the patients participating in the study, the rate of those who had pneumococcal vaccine was 45.6% and the rate of those who had flu vaccine was 38.3%. When the patients were asked about the sources of information that suggested that they should be vaccinated, 53.3% responded as doctors for influenza vaccine, 37.1% as televisions, 76.8% as doctors for pneumococcal vaccine and 14.4% as televisions. When the physician branch was asked to the patients whose source of information was the physician, 92.9% responded as family medicine for the flu vaccine and 86.4% responded as family medicine for the pneumococcal vaccine, respectively. When the reasons for not getting the flu vaccine were questioned, 33.7% of the patients answered that they did not direct me to get the vaccine, 13.6% did not know about the flu vaccine, 32.5% did not think it was necessary. When the reasons for not getting pneumococcal vaccination were questioned, 43.6% of the patients answered that they did not direct me to get pneumococcal vaccination, 16.1% did not know about pneumococcal vaccination, 26.8% did not think it was necessary. Conclusion: The results of our study on influenza and pneumococcal vaccine awareness in diabetic patients were found to be lower than the desired targets. We found that recommending vaccines in particular will increase vaccine awareness and vaccination rate.