Abdulkâdir El-Bağdâdî'nin 'Şerhu Şevâhidi'r-Radî' adlı eserinin tahkîki
Analysis work of Abdulkadi̇r El-Bağdadi̇'s 'Şerhu Şevahi̇di̇'r Radi̇'
  1. Tez No: 583633
  2. Yazar: RAID TORDI KARA MUSTAFA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN DEMİRAYAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: el-Bağdadi, er-Radî, İbnu'l-Hâcib, Tahkik, el-Bağdadi, er-Radî, İbnu'l-Hâcib, Edition Critic
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Çalışmamızda İbnu'l-Hâcib'in dil bilgisine ait önemli eseri el-Kâfiye'ye Radıyyüddin el-Esterâbâdî'nin yaptığı şerhte geçen 957“şevâhid”(örnek beyitler)'in XVII. yüzyıl Osmanlı âlimlerinden Abdülkadir b. Ömer b. Bâyezîd el-Bağdâdî (ö. 1093/1682) tarafından elyazması olarak yazılan eserini tahkik etmeye çalıştık. Eserin giriş kısmında Arap edebiyatında istişhad hakkında bilgi verildikten sonra Birinci Bölümde Abdülkadir b. Ömer b. Bâyezîd el-Bağdâdî (ö. 1093/1682)'nin künyesi, hayatı, yolculukları, hocaları, öğrencileri, ilmi ve edebi kişiliği, eserleri ve müellifin izlemiş olduğu metot hakkında bilgi vermeye çalıştık ve eserde bahsi geçen âlimleri tanıttık. İkinci bölümde ise bu eseri oluştururken izlediğimiz farklı nüshalarını karşılaştırarak esas metne ulaşmaya çalıştık. Metni anlam bilgisinden hareketle bu eseri 957“şevâhid”in (örnek beyitler) kolay bir şekilde okunabilmesi ve anlaşılabilmesi açısından tümüyle harekeledik ve kaynaklarını dipnotta gösterdik. Eserin orijinaline sadık kalarak yapmış olduğumuz bu tahkikin okuyuculara faydalı olması temennisiyle bizi bu konuda muvaffak kılan Rabbü'l-âlemîne hamdederiz.
Özet (Çeviri)
In our study, we tried to examine the 957“sevahid”(quotes) at handwritten work of the XVII. century Ottoman scholar Abdolkader b. Omar b. Bayazed al-Baghdadi, which was written for commentary of the Radeyyoddin al-Astarabadi to the Ibno'l-Hajeb's important work 'al-Kafeyah'. After giving information about showing evidence (istishad) in Arabic Literature at the introduction, we tried to give information about Abdolkader b. Omar b. Bayazed al-Baghdadi's (d. 1093/1682) identity, life, travels, teachers, students, the scientific and literary personality, works and method he followed and we introduced the scholars mentioned in the work in the first part. In the second part, we tried to reach the original text by comparing the different copies we observed while creating this work. Based on the meaning of the text, we have accentuated in order to read and understand this work of 957“sevahid”(quotes) easily and we showed their sources in the footnote. We give praise to Allah - Lord of Worlds - who gave us the success in this study with the expectation that this work, which we have tried to verify with reference to its original, will be useful for readers.